Srbija Vesti

Mislili smo da je u Srbiji manjak zdravstenih radnika, ali imamo višak i šaljemo ih u Nemačku

lekari-nemacka
Printscreen

Medicinski radnici godinama odlaze iz Srbije, a apeli javnosti da neće imati ko da nas leči obistinili su se već u toku ove pandemije. Zabrana zapošljavanja, naravno samo za one bez partijske knjižice i „debele“ veze, niske plate i nemogućnost planiranja budućnosti nakon školovanja, bukvalno su oterali kvalitetan kadar iz Srbije.

Ne treba smetnuti sa uma da je u celom procesu odlaska posredovala i domaća Nacionalna služba za zapošljavanje koja je navodila zainteresovane radnike kojim agencijama da se obrate za dalju proceduru.

I za vreme pandemije Nemačka je zaposlila dodatno strano medicinsko osoblje, piše Dojče vele. Ovo je proveren podatak nakon što je nemačka Vlada odgovorila na zvanično pitanje poslaničkog kluba „Levice“ u parlamentu ove države.

Prošle godine je u okviru programa „Triple-Win“ nemačke Savezne agencije za zapošljavanje i Društva za međunarodnu saradnju  u ovoj zemlji angažovano dodatnih 759 medicinskih sestara i tehničara. Ukupan porast u odnosu na godinu ranije je 30 procenata, a najviše osoblja došlo je iz Vijetnama 234, zatim sa Filipina 210, njih 156 iz BiH, 127 iz Tunisa, ali i 32 osobe iz Srbije.

Dakle, tokom 2020. godine Nemačka je zaposlila 593 nova medicinska radnika, dok je tokom 2019. taj broj iznosio 453.

U okviru istog programa, gledajući od 2016. godine u Nemačku je pristiglo 2.813 radnika. Sa Filipina je stiglo 1.294 medicinara, a druga na listi je Srbija sa 759. Iza njih slede BiH sa 644, a tu su i Vijetnam sa 84 i Tunis sa 32 osobe.

Levica je žestoko kritikovala aktuelnog ministra zdravlja Nemačke Jensa Špana jer je Vlada ove zemlje odbila da preduzme i najmanji korak u pravcu solidarnog finansiranja blokiravši finansijske pretpostavke za bolje dohotke za one koji neguju starije osobe iako je povećanje njihovih plata bilo odavno neophodno.

– Umesto toga, ona crpi sve raspoložive mogućnosti da vrbuje kvalifikovane radnike iz inostranstva, a tamo sada nedostaju upravo ti kadrovi u suzbijanju pandemije – izjavio je Pije Cimerman iz stranke Levice.

Sa druge strane, Savezna agencija za zapošljavanje Nemačke pokušava da opovrgne takve tvrdnje rečima da prilikom dovođenja radnika iz inostranstva uvek gledaju u kodeks ponašanja koji je propisala Svetska zdravstvena organizacija specijalno za regrutovanje medicinskog osoblja. Na sajtu ove agencije stoji tvrdnja da se medicinari isključivo angažuju iz onih zemalja u kojima postoji višak takvog kadra.

Prazna obećanja medicinarima: Povišice samo pred kamerama, ništa od zaposlenja

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

137 Shares
137 Shares
Share via
Copy link