Koronavirus Srbija

Prazna obećanja medicinarima: Povišice samo pred kamerama, ništa od zaposlenja

Iz vrha države su u jeku borbe sa epidemijom stizala razna obećanja u vezi sa zapošljavanjem zdravstvenih radnika i povećanju plata. Vlast je čak i pozvala naše medicinske sestre i lekare iz inostranstva da se vrate u Srbiju i pomognu svojim kolegama u borbi sa nevidljivim neprijateljem.

Zdravstveni radnici međutim, još uvek ne znaju kolika će im biti zarada za april posle više raznih obećanja o jednokratnim i trajnim povišicama.

Prema saznanjima lista Danas, to ne znaju ni u računovodstvenim službama ustanova jer do juče pre podne još nije počeo obračun zarade koja bi trebalo da se isplati najkasnije do 5. maja. Odgovor o kolikom se povećanju radi, nije stigao ni od Ministarstva zdravlja.

Nije jasno ni šta je tačno obećano

Svi čekaju instrukcije, kažu sagovornici Danasa. Upravo zbog toga u sindikatu koji okuplja medicinske sestre i tehničare skeptični su prema najavama plate koja će za njihovu struku dostići između 58.000 i 60.000, kako je to izjavio predsednik Aleksandar Vučić, jer se sadašnja osnovna zarada od oko 45.000 dinara, uvećana za obećanih deset odsto, ne uklapa u taj iznos.

Čak ni ako se na taj iznos obračuna povećanje, u sindikatima kažu da nije sigurno koliko će to biti u konačnom iznosu, jer su i ranije najavljivani procenti povećanja, pa se potom u koverti ne nađe ono što je rečeno.

Više optimizma nema ni u Sindikatu lekara i farmaceuta, jer naglašavaju da je za sada, dok traje vanredno stanje, samo reč o stimulaciji koja će verovatno biti isplaćena svim zdravstvenim radnicima osim onima koji su na bolovanju i u samoizolaciji.

To je bilo samo bodrenje medicinara?

Obećanje da će po okončanju epidemije biti doneta uredba Vlade kojom će se promeniti osnovica i to povećanje ostati trajno, dočekano je uzdržano, jer iako je Vučić najavio da će osnovna plata lekara za april biti 105.000, nije jasno kako se došlo do tog iznosa s obzirom na to da je sadašnja zarada specijaliste, bez dodataka, oko 85.000 dinara.

– Ovo povećanje je više da bi se lekari obodrili i mogli da rade sve što se sada od njih traži. Naš zahtev je, a to je bio i predlog Fiskalnog saveta, da se obračunavamo prema platnim razredima, što znači 1:4 i 1:8, odnosno ako je minimalna plata 30.000 to znači da bi lekar opšte prakse trebalo da ima osnovnu platu od 120.000 dok specijalista ne bi smeo da bude ispod 180.000. To nisu naše želje, nego su to odnosi minimalne i lekarske plate u normalnom svetu. Međutim, kod nas se veštački, odlukom Socijalno-ekonomskog saveta, smanji osnovica prema tome koliko para ima – kaže za Danas predsednik tog sindikata Rade Panić.

“Apsoutna laž” da je zaposleno 2,500 lekara

On naglašava da nisu samo zarade problem srpskog zdravstva i ocenjuje da je „apsolutna laž“ izjava ministra Zlatibora Lončara da je u radni odnos tokom pandemije primljeno 2.500 lekara.

– Nešto su probali, za početak sve koji su bili na određeno preveli su u stalno, ali je te ugovore poništio Republički fond zdravstvene zaštite i tražio da ipak bude na šest meseci. Lončar je izašao sa tom izjavom kada smo pritisli da se zaposle svi lekari i medicinske sestre koji su na birou, jer toliko njih nedostaje i bez epidemije, prema broju stanovnika i pravilnicima. Međutim, na birou je pre epidemije bilo evidentirano 2.600 nezaposlenih lekara, poslednja cifra je da ih sada ima oko 2.300 što znači da je zaposleno tek oko 300 njih.

Ali, po podacima sa terena, ni taj broj nije tačan. Iako direktori zdravstvenih ustanova mogu po hitnom postupku, kada je potrebna popuna da prime ljude i o tome samo obaveste Ministarstvo, ni to se nije desilo. U nekim sredinama su i volonteri ostali bez posla, a neki lekari koji su se sa biroa prijavili za volontiranje nisu ni došli do toga – objašnjava Panić i dodaje da će, kada sve prođe, dvostruko više lekara, sada ljutih i razočaranih, potražiti zaposlenje u inostranstvu.

Lekari sa biroa i iz inostranstva prevareni

Kada je proglašena pandemija a potom i vanredno stanje, neki od lekara koji su bili na birou za nezaposlene, podstaknuti pozivom iz vrha države, zaustavili su procedure za odlazak u inostranstvo, ali ih ovde niko nije prihvatio. „Nasankali“ su se i oni koji su već radili vani, jer uprkos pozivu ni za njih nije bilo mesta u srpskim bolnicama.

– Mislio sam da se niko neće odazvati, ali prevario sam se. Razgovarao sam sa troje kolega koji su se vratili u zemlju, ali kažu da im niko nije izašao u susret. Jedan od njih sada moleriše u Hrvatskoj a svi su apsolutno rešeni da se ovde više ne vrate – kaže Rade Panić.

Izvor: Danas.rs

Dr Miroslav Ilić: Lekari moraju da budu hrabriji i govore kritičkije

Čitajte Luftiku na Google vestima

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Gledali ste nas ratne veterane…protestvujemo…sakupljali smo delove naših drugova, o strahu da i ne govorim…a nacionalne penzije dobiju muzikanti i razni sportisti…divno…može Srbija još jače…a o zaposlenjima da i ne govorimo…sva ta silna obećanja o ukidanju zabrane zapošljavanja…jesu obećanja koja se vuku od izbora do izbora…

  • Apsolutno tačno! Više od 5 godina radim kao lekar po raznim ugovorima. Bez dana pauze.Umesto za stalno, dobio sam “prebacivanje na fond” na 3 meseca. Štap i šargarepa, ništa drugo!

  • Licno sam cula da je na tv A. Vucic rekao da se vrate medicinari iz inostranstva i da ce svi dobiti posao,kao i povecanje 10% na dosadasnju platu!! Niko ne moze da me uveri da to nije rekao,javno bilo na tv Pink uzivo. Red je da predsednik ispuni obecanje koje je dao pred kamerama,ako do sad nije ucinjeno. Nadam se da nece biti debelo lazno obecane,posle ukidanja vanredne situacije.

    • Pojedini zdravstveni radnici su već treću nedelju na svom radnom mestu. Treća nedelja kako nisu videli svoju porodicu. Nema para koje to mogu da plate.

  • Ja Vas opet molim da objavljujete proverene informacije, bez širenja laži i panike! Ovo je APSOLUTNA LAŽ! Nisam pristalice vladajuće stranke, niti ih podržavam, ali kao zdravstveni radnik Vam kažem da smo povišicu od 10% dobili, tako da je Vaš članak iznošenje neistine…

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
13.1K Shares
13.1K Shares
Share via
Copy link