Lifestyle Putovanja

Zavirite u najlepše dvorce u Evropi

U čast kraljice Elizabete II, koja je zvanično postala monarh sa najdužim “stažom”, britanski Telegraf je napravio listu najlepših kraljevskih palata koje su otvorene za posetioce. Luftika vam prenosi one najlepše u Evropi.

Bakingemska palata, London

Bakingemska-palata-london

Veći deo ove palate je zatvoren za javnost, ali postoji nekoliko spektakularnih prostorija koje je moguće posetiti. Ulaz se naplaćuje, a posete su dozvoljeni samo leti. Reč je o salonima za prijem i prostorijama za svečana okupljanja i zabave. Ukrašene su brojnim umetničkim delima i drugim eksponatima iz kraljevske riznice blaga.

Nojšvanštajn, Nemačka

dvorci-bavarske

Velelepna građevina pravljena je za kralja Ludviga II i služila je kao svojevrsno planinsko odmaralište. Svoja vrata, ovaj dvorac, otvorio je javnosti samo sedam nedelja posle smrti kralja 1886. godine. Danas je, sa posetom od milion i 400 hiljada ljudi godišnje, jedan od najposećenijih dvoraca na svetu.

Kraljevska palata, Madrid

kraljevska-palata-madrid

Iako nije stalno prebivalište španske kraljevske porodice, u njemu se često organizuju zvanične posete i obeležavaju nacionalni praznici. Ovaj dvor je svakako jedna od najimpozantnijih građevina u toj zemlji.

Palata Schönbrunn, Beč

Schönbrunn-palace-Vienna

Ovaj spomenik kulture je pod zaštitom UNESCO-a i istovremeno je najposećenija atrakcija u Austriji. Stambeni deo, kao i zvanične prostorije su otvorene za javnost i pružaju izvanredan uvid u život kraljeva i kraljica, luksuza i kulture.

Versaj, Francuska

dvorana-ogledala-versaj

Francuska je i bez ovog dvorca dovoljno romantična, ali sa njim premašuje granice očekivanog. Raskošan i besramno upadljiv, Versaj sigurno ispunjava sva očekivanja u smislu ekstravagancije i luksuza.

Kraljevski zamac Vavel, Krakov

zamak-vavel-poljska-krakov

Ako planirate skorašnju posetu Poljskoj, nemojte propustiti razgledanje ovog spektakularnog zamka. Moći ćete da zavirite u njegov privatni deo, da posetite zvanične prostorije i sale, ali i da vidite bogati kraljevski trezor.

 

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
78 Shares
Share via
Copy link