Svet Vesti

Kralj Čarls posle 185 godina otvara Bakingemsku palatu za turiste i odlazi od kuće

kralj carls

Čini se da je novi britanski kralj Čarls Treći shvatio duh modernog vremena, jer želi da približi monarhiju milionima turista koji svake godine posećuju London, ali i da poveća turistički potencijal engleske prestonice.

Naime, kako javljaju britanski mediji, on će prekinuti tradiciju dugu 185 godina, koja traje još od Viktorijanskog doba.

Čarls se neće useliti u Bakingemsku palatu, rezidenciju svih britanskih kraljeva i kraljica – njih šest – od 1837. godine, kada je na tron došla kraljica Viktorija.

Čarls i njegova supruga Kamila žele da njihova rezidencija i dalje bude Klarens Haus, koja je udaljena par minuta hoda od Bakingemske palate, gde žive od 2003. godine.

Bakingemska palata će i dalje biti službeno sedište monarhije, veruje se da se Čarls tamo neće preseliti ni kada 2027. bude u potpunosti renovirana. piše Index.

Bakingemska palata
Foto: Screenshot / YouTube

Izvori iz krugova kraljevske porodice otkrili su za Sunday Times da se Charles oseća “vrlo prijatno” u Klarens Hausu, gde je do 2002. živela majka kraljice Elizabete.

On smatra da Bakingemska palata nije prilagođena modernom svetu, te da nije održiva ni u finansijskom ni u ekološkom smislu, rekao je isti izvor.

Takođe je dodao da Čarls želi da Bakingemsku palatu otvori za javnost.

“Prepoznao je da čitava priča oko monarhije treba da evoluira, a u modernoj eri ljudi žele da ulaze u palate. On to podržava i smatra ih javnim, a ne privatnim prostorima”, rečeno je Sunday Timesu.

Navodno se razmatra da u Bakingemskoj palati bude otvorena trajna izložba u čast kraljici Elizabeti.

Izvor: Index.hr

Kralj Čarls nije hteo da se rukuje sa crncem (VIDEO)

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link