Beograd Magazin

Na legendarnu beogradsku kafanu „Zlatno burence“ stavljen katanac posle 156 godina

burence
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Legendarna kafana „Zlatno burence“ više ne radi. Na vratima kroz koja su prolazili mnogi istaknuti ljudi naše istorije sada stoji natpis „Lokal u pripremi“.

U ponedeljak, 9. maja, oko 20 sati, ispraćeni su poslednji gosti, a na vrata kafane „Zlatno burence“ stavljen je, kao i svako veče, katanac na vrata. Ovog puta je tu i ostavljen.

Na društvenim mrežama ovih dana spekuliše se o neizvesnoj budućnosti još jedne kultne beogradske kafane.

lokal
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Zlatno burence“ otvoreno je još davne 1866. godine, nadomak Terazija.

Prvobitna zgrada kafane je bila jednospratna, sa uzidanim burencetom u pročelju, da bi krajem dvadesetih godina XX veka bila srušena i sazidana palata čiji je jedan deo i danas tu. I drveno burence je još tu, zajedno sa onim starinskim šmekom, mada je pitanje kakvu mu je sudbinu namenio novi vlasnik.

Od kada je otvorena, kafana je, pišu hroničari, bila „regrutna baza“ učesnika nadolazećih ratova, između ostalih, redovno je ovde svraćao i mladi Gavrilo Princip u društvu članova „Mlade Bosne“. Danas ima reputaciju kultnog mesta gde se baš dobro jede, a svirači znaju baš sve starogradske pesme.

burence zlatno
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Međutim, kao i svaka dobra kafana, najpoznatije je po svojim legendama.

Po jednoj je, navodno, baš na pragu ove, čuveni major i vojvoda Voja Tankosić nalupao jednog britanskog novinara, jer je čuo kako izvesni Vinston Čerčil nije baš lepo pisao o Srbima.

Kroz prozor se vidi da fotografije koje svedoče o kafanskim pričama starog Beograda i dalje tu stoje, kao i karirani stolnjaci, a ostaje da vidimo da li će se i kakve priče tu razvijati u budućnosti.

Izvor: Nova.rs

Beogradska kafana stara 150 godina ugostila je Putina, Si Đinpinga i Buša. Bili smo tamo i evo priče

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

253 Shares
253 Shares
Share via
Copy link