mamurluk
Pixabay.com
Lifestyle Magazin

Zašto mamurluk teže podnosimo sa godinama

Nije tajna da mamurluke sve teže podnosimo što smo stariji, a evo i objašnjenja zašto.

U dvadesetim ste mogli da ustanete ujutru bez problema, iako ste do pet ujutru pili sve što ste dohvatili, a kad dođete u tridesete, nakon tri čaše vina ujutru imate osećaj da vam je glava veličine povećeg televizora.

Jedna od teorija koja objašnjava zašto mamurluk s godinama sve teže podnosimo glasi da vremenom sve ređe pijemo, tako da telo nije naviklo na alkohol. Ali, to nije jedini razlog, evo kakva još objašnjenja nudi nauka.

Menja se kompozicija tela

Činjenica je da ljudi s godinama imaju više masti, a manje mišićne mase u telu. Dok je mišićno tkivo 75 odsto voda, masti sadrže samo oko 10 odsto vode. A alkohol se brže apsorbuje ako telo ima više mišićnog tkiva jer to znači i više vode. Sa druge strane, više masti u telu znači da alkohol duže ostaje koncentrisan u telu.

Osim toga, manje vode u telu znači i da ćete lakše dehidrirati ako popijete dosta alkohola.

Manje enzima u jetri

Enzimi koji se nalaze u jetri su odgovorni za metaboliziranje alkohola i pročišćavanje sistema. Međutim, s godinama u jetri imamo sve manje tih enzima, zbog čega su, logično, manje efikasni.

Proces oporavka je sporiji

Kada dođete do tridesetih, vaše telo više ne može tako brzo da izađe na kraj sa infekcijama i bolestima, kao što je nekad moglo. To znači da zbog usporenog procesa oporavka više ne može ni tako brzo da se oporavi od pijanke.

Ređe pijete

U većini slučajeva, konzumiranje alkohola postaje sve ređe što ste stariji. Kad ste bili mlađi, verovatno ste bili skloniji tome da popijete koju na zabavama i nekim društvenim događajima, ali što ste stariji, sve ređe pijete.

Onda kad se desi da popijete koju više nego što bi trebalo, telo ne može brzo da se izbori sa takvim „napadom“.

Kako da praznični mamurluk što pre prođe?

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Redakcija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Follow Tweet Share Share