Magazin Recepti

Poljaci se kunu u ovaj krepki recept i nakon što se popila koja čašica više prave „žurek“

žurek
Foto: Getty Images

Ako ste 31.12. kucnuli koju čašu više nego što vam je prijalo, 1.1. ćete tražiti spas protiv mamurluka. Neko poseže za bananom ili masnim doručkom, drugi za jogurtom ili supom iz kesice, a Poljaci nakon večeri u kojoj se popila koja čašica više prave „žurek“.

Reč je o čorbi od fermentisanog raženog brašna s dodatkom krompira, kobasica i kuvanih jaja, koja se priprema veče pre, a potom podgreva po potrebi.

Iako je termička obrada vrlo jednostavna, čorbu treba isplanirati i četiri do pet dana pre konzumacije. Naime, to vreme potrebno je za fermentaciju raženog brašna, odnosno pripremu „zakwasa“ za žurek.

Sastojci za „zakwas“:

100 grama raženog brašna
500 ml vode
2 čena belog luka
1 lovorov list

Sastojci za čorbu žurek:

½ kg belih kobasica
200 grama slanine
50 grama umaka od rena
2 srednja luka
1 velika šargarepa
1 veliki paškanat
1 koren celera
2-3 lovorova lista
2 čajne kašičice majorana
so i beli biber po želji
šaka svežeg peršuna

Za ukrašavanje:

malo kisele pavlake
tvrdo kuvana jaja

Priprema:

Vruću vodu ulijte u veliku staklenu posudu. Kada voda postane topla, dodajte brašno, očišćene čenove belog luka i lovorov list. Dobro promešajte, a posudu čvrsto zatvorite celofanom i gumicom. Odložite posudu na tamno i toplo mesto. Svaki dan je otvorite kako biste pustili vazduh iz nje, pa je ponovo zatvorite na isti način. Nakon dva dana izvadite lovorov list i beli luk.

Zakwas će biti spreman nakon četiri do pet dana, odnosno kada se na dnu posude pojavi smeđesiva tečnost, a na vrhu beličasta sunđerasta smesa. Procedite smesu i zadržite samo tečnost.

U velikom loncu prepržite komadiće naseckane slanine, luk i kobasice. Za to će vam biti potrebno 15 minuta.
Uklonite luk, slaninu i kobasice iz lonca, pa na toj masnoći prepržite luk, paškanat i celer naseckan na komadiće. Ulijte otprilike 1,5 litara obične vode u lonac, začinite solju, majoranom, peršunom i lovorovim listom.
Kuvajte sve zajedno oko 15 minuta, odnosno dok povrće ne omekša.

Ulijte u lonac zakwas, dodajte izdinstani luk sa slaninom i kobasicama, a potom i umak od rena. Sve dobro promešajte i po potrebi dodajte još soli i belog bibera. Kuvajte još desetak minuta. Poslužite uz kašiku pavlake i tvrdo kuvana jaja. Prijatno!

Izvor: Pun kufer

Prva na svetu tableta protiv mamurluka puštena u prodaju, uskoro i u vašoj apoteci

Share via
Copy link