Koronavirus

Otkriveno zašto je prekinuto testiranje oksfordske vakcine: Evo šta se desilo dobrovoljcu!

vakcinacija

Završna klinička ispitivanja vakcine protiv korona virusa, koju su razvili “Astra Zeneka” i Univerzitet Okford, obustavljena su nakon što je učesnik ispitivanja imao neželjenu reakciju.

Iako iz farmaceutske kompanije nisu saopštili detalje o negativnoj reakciji koju je razvio jedan od vakcinisanih dobrovoljaca, u međuvremenu su se pojavile informacije da je on dobio transverzalni mijelitis, odnosno upalu kičmene moždine.

“Astra Zeneka” opisala je prekid kao “rutinski”, a bolest kao “neobjašnjenu”. Međutim, “Njujork tajms” prenosi da se kod dobrovoljca u britanskoj grupi ispitanika pojavio upalni sindrom koji pogađa kičmenu moždinu i koji može biti rezultat virusne infekcije ili razbuktavanja neke autoimune bolesti.

Ova bolest podrazumeva kompletan poprečni presek kičmene moždine koji sprečava komunikaciju između mozga i tela ispod nivoa upale.

Simptomi se ispoljavaju samo u delu tela ispod linije upale i odnose se na otežano kretanje i senzorne probleme.

Tajming dijagnoze, kao i to da li je ona povezana sa primljenom vakcinom, i dalje je nepoznat. Nezavisna istraga će tek utvrditi da li je bolest posledica reakcije na vakcinu.

Nakon uspešne prve i druge faze ispitivanja koju je prošla oksfordska vakcina, pojačane su nade da bi to cepivo moglo biti jedno od prvih na tržištu.

Treća faza ispitivanja počela je pre nekoliko nedelja i obuhvata oko 30.000 ispitanika u SAD, Britaniji, Brazilu, Južnoj Africi i Indiji. U trećoj fazi ispitivanja potvrđuje se efikasnost vakcine i njena bezbednost.

“Bi-Bi-Si” navodi da je ovo drugi put da je ispitivanje oksfordske vakcine prekinuto od aprila kada je počelo njeno testiranje na ljudima.

Konačno odobrenje za nastavak ispitivanja donosi nadležni zdravstveni regulator i taj postupak traje nekoliko dana, ali do tada su sve dalje vakcinacije u svim zemljama koje učestvuju u testiranju privremeno obustavljena.

Zapad potvrdio: Ruska vakcina radi, neželjenih efekata ima, ali su blagi

Izvor: Blic

21 Shares
Share via
Copy link