Magazin

Da se ne zaboravi: Paspalj iz đubreta izvukao 1.500 ploča koje je Studio B odbacio s gađenjem

Paspalj-spasava ploce
Foto: vice, preuzeto sa rts.rs

Žarko Paspalj, legendarni reprezentativac Jugoslavije i jedan od najboljih košarkaša Evrope, nakon uspešne karijere živi u Beogradu odakle se s vremena na vreme oglašava o raznim temama, od čisto sportskih do društveno-političkih.

Dokazao se Paspalj i u godinama nakon velike popularnosti da je pre svega “normalac”, čovek koji se rukovodi nekom svojom idejom pravičnosti, morala i humanosti.

Upravo na tragu toga, sećamo se i ne damo da se zaboravi jedan njegov ljudski gest koji pokazuje kakav je to lik.

Žarko Paspalj je te 2015. godine rovario po kontejneru, ni manje ni više nego tragajući za gramofonskim pločama koje su odbačene iz arhive nakon privatizacije Studija B.

Čak 1.500 komada ploča je Paspalj sačuvao i tako obogatio i svoju ličnu, ali i kolekciju Narodne bibiloteke kojoj je podario gotovo sva ta odbačena antologijska muzička izdanja.

“Meni je ovo neshvatljivo, jer ja ne bacam stvari, posebno ne stvari koje su zapravo arhivska građa. Meni je milo što su bar ove ploče završile kod mene, jer će ovde nastaviti neki svoj novi život“, rekao je svojevremeno Paspalj, a nakon više godina u jednom intervjuu za Jutjub kanala Balkan info objasnio je zašto je te ploče prosledio Narodnoj biblioteci.

“Nisam našao logiku da te ploče meni pripadaju. To što sam ih ja našao, to ipak nije moje. Završile su u depoima Narodne biblioteke. Došli su, pokupili. Meni to ne treba, imam svojih ploča… Muzikom i zvukom se bavim već 30 godina, to mi je jedan od najvećih hobija koje imam. Za sebe sam zadržao ploče, koje se naslanjaju na ovu priču oko košarke i Jugoslavije, šlager sezone Pula, Split, Zagreb, Beograd… Mogao sam da uzmem bilo šta od onoga, ali nisam, uzeo sam samo ovo”, ispričao je Pasaplj za pomenuti Jutjub kanal.

Žarko Paspalj: Verovao sam Titu, jer je stvorio zemlju kojom sam se ponosio

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link