Magazin

Žarko Paspalj: Verovao sam Titu, jer je stvorio zemlju kojom sam se ponosio

Legenda jugoslovenske i svetke košarke, slavni kapiten plavog tima, Žarko Paspalj, dao je efektan intervju za portal Nova.rs.

Paspalj je komentarisao aktuelno stanje u srpskom društvu, svoj odnos prema ćerkama, izborima, budućnosti košarke i ličnim strahovima.

Paspalj je zajedničko komšijsko dvorište pretvorio u pravu oazu, gde okolina rado dolazi da se rekreira. Tu su košarkaški tereni, bašta, prostor za odmor i zabavu, a pred našim kamerama je otkrio kako je do toga došlo.

“Nisam imao ideju da će to da ode u ovom pravcu. Prvobitna ideja je bila da se to zajedničko dvorište malo kultiviše, da bude pristojno i da u ovom dvorištu svako dete može sebi da ispuni par sati, a da ne mora da ide negde drugde. Ja sam sada praktično postao baštovan, zidar, cvećar, čistač, a rezultat svega toga je ovo ovde.”

“Namestio sam glavu kao što bi svi normalni namestili i bavio se nekim drugim stvarima. Kad sedneš uveče i pogledaš svoje dvorište zapitaš se ‘što ova korona nije potrajala još mesec dana’. Možda petnaest, pošto bih sve završio za petnaest dana. ”

S obzirom na to da ima dve odrasle ćerke, Paspalj je otkrio da li je strog otac i kakav odnos ima s njima.

“Trudim se da sam po strani, ali sam uvek tu kad im treba razgovor. Ne želim da budem onaj ‘preterani tata’. Svakoj deci treba određena širina i treba im sve ono što su zamislili da pokušaju, a ti si tu da im se nađeš kao zaštita i za bilo kakvu pomoć. Mislim da je to uloga oca.”

Politika je pak nešto što njega ne zanima, niti se u nju upliće, jer smatra da je za sportistu najbolje da je van političkih tokova.

“Verovao sam Titu jer je stvorio zemlju na koju sam izuzetno ponosan, a ovi ostali, kad me budu uverili i dali mi osećaj da treba da budem ponosan, onda ću da razmislim. Uvek sam govorio da je za sportistu najbolje da je van politike, i ako hoće da se bavi sportom, najbolje je da radi ono što najbolje zna.”

Ipak, na izbore najverovatnije neće izaći.

“Najverovatnije ću bojkotovati izbore. Ne zbog bojkota, nego zato što jednostavno ne glasam.”

Kao neko ko je doživeo tri srčana i jedan moždani udar, na pitanje da li se posle takvih životnih prekretnica strah od smrti pojača, ili naprotiv nestane, on kaže da i te kako postoji.

“Kako da ne, i to je loš osećaj. Samo se postavlja pitanje koje su ti opcije – ili da se zaključaš i prepustiš svojim strahovima, da se izoluješ od ljudi iz straha da će nešto da ti se desi ili da se odlučiš za jedino prihvatljivo rešenje, a to je da vrlo racionalno prihvatiš gde si grešio, šta si radio i da malo prilagodiš neke stvari na način koji tvoj karakter može da podnese, i ideš dalje.”

Ceo razgovor sa košarkaškom legendom pogledajte u video prilogu.

Autor: Jovana Veljković/Nova.rs

Španski list: Kada bi danas postojao jugoslovenski košarkaški tim, ne bi bilo boljih od njih

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

183 Shares
183 Shares
Share via
Copy link