Koronavirus

Kako to može? Primiš vakcinu, pa se zaraziš koronavirusom

Zamenik direktora Kliničko bolničkog centra “Dragiša Mišović” Predrag Savić izjavio je danas da se epidemiloška situacija pogoršava, tako da se može reći da je krajnje nepovoljna, navodeći da su u toj bolnici smeštena 172 pacijenta, od toga 11 dece i osam trudnica na kovid ginekologiji.

“U toku 24 časa bilo je 19 prijema i ostali smo praktično samo s tri slobodna mesta.

Jako smo napeti, 64 pacijenta su u jedinici intenzivnog lečanja”, rekao je Savić za Radio-televiziju Srbije.

On je, govoreći o ovom talasu korone, ukazao da je klinička slika dosta teža, progresija upale pluća je mnogo brža nego u proteklim talasima.

Na pitanje šta očekuje od današnjeg sastanka Kriznog štaba protiv korone, on je naveo da se nada da su građani shvatili “ako se sami ne čuvamo ni vakcine nas neće sačuvati”.

“Mislim da su se građani opustili, dosta pacijenata je nakon prve čak i druge doze vakcine obolelo, znači, nisu se ispoštovale standardne procedure da ljudi nastave da vode brigu o sebi i nakon revakcinacije”, upozorio je Savić za Nova.rs.

Objašnjenje možda leži u izjavi koju je dao Nebojša Lađević, direktor Centra za anesteziologiju KCS i koordinator svih bolnica u Srbiji:

“Svi pacijenti moraju da se paze i posle prve i druge, posebno kineske vakcine.

Tridesetak dana posle druge kineske vakcine bi bio neki optimalni rok kada bi ste imali već dosta visok nivo antitela”, rekao je Lađević.

Zašto je to tako niko zaista ne zna da objasni.

Neke pretpostavke su da, pre nego počne stvaranje antitela, imunitet prvo naglo opadne, pa smo skloniji svim infekcijama, ali ni to nije moguće proveriti u praksi dok ne prođe duži vremenski rok i ne obave se opsežnija ispitivanja.

Slovenački lekar dobio obe doze vakcine pa se zarazio. Da, moguće je

Tamara Gočmanac

Mnogo glasno šapuće. Ego-tripuje, nasmeje, rasplače. Voli kišu i sneg. I životinje. Redovno je ispuštali na glavu kad je bila mala, pa je, zahvaljujući tome, postala mnogo lepa, pametna i bloger.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


generic vignette (DESK luftika.rs)
58 Shares
Share via
Copy link