Koronavirus

Slovenački lekar dobio obe doze vakcine pa se zarazio. Da, moguće je

Slovenački lekar, zaposlen u Kliničkom centru u Mariboru, ponovo se zarazio virusom korona nakon što je prethodno bio vakcinisan sa dve doze vakcine, potvrdili su u sredu u drugoj najvećoj slovenačkoj bolnici.

Kako je prenela televizijska stanica POP-TV, reinfekcija je moguća jer nijedna vakcina nije sto odsto delotvorno, a nakon potvrde zaraze PCR testom postupili su po predviđenom protokolu i obavestili epidemiologe.

Spomenuti lekar nedavno se vratio iz Afrike pa se pretpostavlja da se možda inficirao zaraznijim južnoafričkim sojem virusa, što još nije potvrđeno.

Kako je u sredu na redovnoj konferenciji vlade o stanju epidemije kovida19 izjavila mikrobiolog Tjaša Žohar Čretnik iz Nacionalne laboratorije za zdravlje, životnu sredinu i hranu (NLZOH), za sekvencioniranje genoma virusa i potvrdu soja mikrobiolozima je potrebno najmanje nedelju dana, a u Sloveniji do sada nije zabeležen nijedan slučaj južnoafričke varijante.

Analize moguće prisutnosti varijanti, odnosno novih sojeva, rade se izdvajanjem deset odsto pozitivnih uzoraka s PCR testiranja, a do sada je pronađeno i potvrđeno ukupno 35 slučajeva britanskog soja te nijedan slučaj južnoafričke ili brazilske verzije, pa se pretpostavlja da novi sojevi u Sloveniji nisu jako prošireni.

Izvor: 021.rs

Zašto su važna antitela i koliko treba da ih imamo?

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

349 Shares
349 Shares
Share via
Copy link