Srbija Vesti

Zagorka Dolovac, kadar demokrata sa naprednim pogonom, neradom zaslužila 3. uzastopni mandat

zagorka-dolovac
Foto: Aleksandar Roknić

Verovali ili ne, Zagorki Dolovac izglasan je treći mandat za poziciju republičkog javnog tužioca i ona će na ovom mestu, po svemu sudeći, provesti punih 18 godina. Žena na čiji se nerad ukazuje godinama, koja toleriše sve afere političara i divljanje kriminalnih organizacija po Srbiji i nebrojane zločine reizabrana je na ovu funkciju kako bi svoju ćutnju produžila za još šest dugih godina.

Čime je to Zagorka Dolovac zaslužila ponovno poverenje? Zar u Srbiji ne postoji pravnik koji bi imao hrabrosti da se uhvati u koštac sa kriminalom već se poverenje iznova ukazuje ženi koja je na ovu funkciju izabrana još 2010. godine za vreme vladavine Demokratske stranke?!

Za njen ponovni izbor glasali su poslanici u Skupštini Srbije i to njih 168 od 171 prisutnih, dok troje nije glasalo. Ministarka pravde Maja Popović imala je zanimljivo obrazloženje zbog čega je Zagorki Dolovac izglasan treći uzastopni mandat.

– Zalagala se za dosledno sprovodjenje osnovnih principa u radu javnih tužilaštava u vidu primene načela samostalnosti, nepristrasnosti, profesionalnosti, odgovornosti, te je preduzimala i mere za uspostavljanje i unapredjenje rada disciplinskih organa Etičkog odbora i poverenika za samostalnost Državnog veća tužilaca – kazala je ministarka Popović.

Dolovac ovoga puta nije imala protivkandidata, a zanimljivo je da je njen drugi mandat 2015. godine izglasan zajedničkim glasovima poslanika SNS-a i DS-a.

Predstavnici Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti predali su pre sednice peticiju sa 27 hiljada potpisa građana sa jasnim zahtevom da se Dolovac ni pod kojim uslovima ne izglasa treći mandat. Peticija nije donela nikakav rezultat, a predsednik ovog udruženja ukazao je na problematičnost prakse da se sve diskutabilne odluke uvek donose usred leta po hitnoj proceduri.

U normalnoj državi izglasavanje poverenja za treći uzastopni mandat značilo bi da pojedinac izvanredno obavlja svoj posao i da se za tu poziciju punih 11 godina nije pojavio bolji protivkandidat. Značilo bi da je država zemlja koja teži pravdi, gde nema organizovanog kriminala u sprezi sa vrhom države i službama bezbednosti i da se građani osećaju sigurno i pravno zaštićeno u aktuelnom poretku.

Da li me utisak vara ili ovo sve nema veze sa zdravim razumom?! Postoji li sladak ukus pravde u našem društvu? Znamo li uopšte kako pravda izgleda, deluje, kakvog je zaista ukusa? Jesmo li joj ikada prišli dovoljno blizu da bi makar pomirisali taj ideal blaženstva?

Da li se osećate sigurno u zemlji Srbiji, gde organizovane kriminalne i huliganske grupe imaju zaštitu državnih struktura? U zemlji gde isti ti kriminalci imaju zaštitu od sudija, gde imaju spisak krivičnih dela za koje nikada ne odgovaraju i sa tim opširnim policijskim dosijeima slobodno šetaju i maltretiraju svakoga ko im se, makar i slučajno, nađe na putu?!

Odgovori na ova pitanja direktno ukazuju na opravdanost trećeg mandata Zagorke Dolovac. Ona je misterioznija od svih junaka azijskih trilera, naučnofantastičnih superheroja, apsolutno svih teroja zavere i staroslovenskih mitologija. Njeno pojavljivanje u javnosti je obrnuto proporcionalno Vučićevom opštenju sa medijima. Bilo bi zanimljivo sprovesti anketu među građanima širom Srbije u kojoj bi se ispitanicima samo pokazala fotografija republičke javne tužiteljke sa pitanjem – Znate li ko je na fotografiji?

Verujem da bi retko ko imao tačan odgovor. Neko bi takvu neobaveštenost povezao sa pokazateljema uređenog društva u kojem nije važno ko je na određenoj funkciji sve dok sistem funkcioniše. Srbija uređeno društvo? Sistem funkcioniše, ali ne u skladu sa potrebama građana Srbije već sa interesima pojedinaca i njihovih povlašćenih organizacija.

Kako Zagorka Dolovac ima hrabrosti da sebe svako jutro pogleda u ogledalo? I ne samo ona, već mnogi u ovoj državi. Kako izgleda to suočavanje sa svojim odrazom kada ste svesni da radite sve da ne učinite ništa za boljitak zajednice i pored vrlo odgovorne funkcije i ukazane časti da pomognete svojim sugrađanima da žive u normalnijem društvu!?

Njen lik i delo jedan su od ključnih dokaza da ne postoji nikakva suštinska razlika između sadašnje i prošle vlasti. Bila je najbolji kandidat i samozvanim demokratama, kao i ovim svenaprednim radikalima. Oni dele iste kadrove. Glomazni i pogrešni sistem hrani se istim ljudima, a ime stranke na vlasti u krajnjoj instanci ne znači apsolutno ništa. To je naša realnost i Zagorka zato može opušteno da ne radi ništa još narednih šest godina. Čestitamo reizbor najvećem neradniku u istoriji.

Ovo inače nije bila jedina tačka dnevnog reda. Pored izbora Dolovac, poslanici su usvojili i izmene i dopune Zakona o sudijama, kao i dopune Zakona o Visokom savetu sudstva.

Izglasan je i Zakon o popisu poljoprivrede 2023, Zakona o utvrđivanju finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti, a potvrdjen je i Finansijski ugovor COVID-19 podrške Vladi Srbije od Evropske investicione banke.

Potvrđen je Memorandum o razumevanju sa Italijom o zapošljavanju članova porodica diplomatskog, konzularnog i administrativno-tehničkog osoblja.

Izabrano je devetoro od 13 predloženih predsednika sudova, a nije izabran predsednik suda u Prokuplju, Pančevu, Zrenjaninu i Rumi, čije je predloge osporila poslanica Jelena Žarić Kovačević.

Za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) izabran je Božidar Zečević za kojeg je glasalo 164 od 172 poslanika, prenosi N1.

Zagorka Dolovac godinama čini krivična dela, ne razume svoj posao i nema ni jedan rezultat

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
167 Shares
167 Shares
Share via
Copy link