Magazin Srbija

Mali objašnjava Palmi šta je bitkoin, a Ivica poziva Vulina da hapsi nelegalne novčiće

U Skupštini je na dnevni red došao Zakon o digitalnoj imovini, a rasprava poslanika o dolasku kriptovaluta u našu zemlju za mnoge je bila i informativna i komična.

I dok je ministar finansija Siniša Mali objašnjavao prednosti “novog digitalnog sveta”, pojedini političari uspevali su svojim komentarima da izdejstvuju i najplastičnija objašnjenja, ali i da zasmeju “publiku”.

Ministar Mali je poslanicima i javnosti pokušao da objasni šta su to kriptovalute i kako funkcioniše bitkoin.

“U razvoju digitalne ekonomije i inovativnih delatnosti kreirana je potpuno nova valuta. To su kriptovalute, a bitkoin je najpoznatija. Cilj je da se on iskoristi kao sredstvo plaćanja, jer postoji dovoljna kritična masa ljudi koja je to prihvatila i krenula da pravi alternativu tradicionalnim izvorima finansiranja”, rekao je Mali, a prenosi Blic.

Kako je objasnio, svako ima svoj novac.

“Imate više vrsta – privatne i javne mreže, potom one koje su pod kontrolom svih učesnika ili samo onih koji su umreženi u tu jednu mrežu. Nije baš tako jednostavno objasniti”, poručio je ministar Mali.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma je slušao, a potom je želeo da sazna nešto više o kriptovalutama, pa je ministra finansija pitao šta je to bitkoin.

“Želim da vas pitam nešto, ja za sebe mogu da kažem da ne znam ili da znam… šta je bitkoin, čije su to pare? Ode se u banku i na ličnu kartu se podigne novac, bez da on ima neke knjige, bez da se plaća porez”, pitao je Marković.

Mali je Markoviću najpre objasnio da postoje tradicionalni i alternativni izvori finansiranja.

“Ako vam treba kredit, vi odete i uzmete kredit u banci, imate novac na računu, to je tradicionalni način. Onda imamo one koji su kreirali nešto novo, novu valutu, imovinu, novo sredstvo plaćanja. To su kriptovalute, a bitkoin je najpoznatiji”, rekao je Mali.

Objasnio je da se pojavila kritična masa koja je to prihvatila i krenula da pravi alternative tradicionalnim izvorima finansiranja.

“Nije baš jednostavno objasniti, ali kriptovaluta pripada onome na čije se ime i prezime vodi. Upravo zakon o digitalnoj imovini reguliše tu oblast na način na koji može da se trguje time. Ne može da se koristi digitalna valuta ili imovina, a da niste registrovani i da se ne zna sa koliko kriptovaluta raspolažete”, rekao je on.

Ministar Mali je naveo i primer korišćenja kriptovalute.

“Na primer, imate 100 bitkoina i hoće da platite njima – neko to prihvata, neko ne. Sa novim zakonom postojaće organizacije koje se bave trgovinom bitkoina – vi razmenite bitkoine kod njih i oni vama daju dinare i platite ono što treba da platite. Želja sa ovim zakonom je bila da se ne zaostaje za tim rastućim segmentom digitalne ekonomije, to jest, da inovativnim, mladim ljudima damo šansu da tu vrstu finansiranja iskoriste ovde, ne u inostranstvu”, rekao je ministar.

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić tokom diskusije je rekao da je sve oko upotrebe bitkoina veoma komplikovano i pozvao ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina da “hapsi odgovorne”.

“Pitao sam ministra Vulina kako će da hapsi nelegalno stečene bitkoine. Ali, to je sada… ulazimo u metafizičke rasprave, ali to danas nije na dnevnom redu”, opomenuo je Dačić.

Najpopularnija kriptovaluta danas je dostigla svoj istorijski maksimum, pošto je vrednost za samo jedan dan skočila skoro 15 odsto, pa se jutros rano trgovao na nivou od 23.000 dolara.

Žrtve smo lažnih vesti. Za strah i popularnost teorija zavere kriva je struka

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
105 Shares
105 Shares
Share via
Copy link