Magazin Srbija

Najveći YU hitovi koje smo čuli milion puta i svaki put ih pogrešno otpevali

balasevic-7
Foto: Petar Kürschner Jr.

Jedan od glavnih razloga zašto publika pogrešno razume mnoge tekstove jeste brzina kojom pevač izgovori svoj tekst, a pored toga, možda i bitniji razlog, jeste loša dikcija interpretatora, prenose mediji podsećajući nas još jednom na legendarne hitove koje godinama pevamo pogrešno.

Oliver kaže “Dođavola sve, dođavola sav bol”

Jedna od numera koju publika najčešće peva pogrešno jeste veliki hit grupe „Riblja čorba“, „Gde si u ovom glupom hotelu“.

Naime, sporni stihovi koje publika gotovo uvek pogrešno razume su „ko dim, ko papirni zmajevi“, dok svi često pevaju „gorim ko papirni zmajevi“.

Čuveni hit Lepe Brena koji je obeležio jedan period i jednu državu, a radi se o pesmi „Jugoslovenka“, mnogi pogrešno razumeju. Na koncertima i nastupima može se čuti da publika balkanske zvezde uglas peva njene stihove „sestra mi je duša slovenska“ umesto „setna mi je duša slovenska“.

Umetnik koji je svoju najveću popularnost stekao osamdesetih godina je Oliver Mandić, svojim pesmama ostavio je veliki trag u muzici, a stihove njegove numere „Odlazim, a volim te“ većina peva pogrešno.

Često čujemo nekoga da umesto „dođavola sve, dođavola sav bol“, otpeva „dođavola sve, dođavola sa mnom, odlazim, a volim te“.

Tetke sa lažnim tajnama ili ladnim trajnama?

„April u Beogradu“ je još jedna pesma čije reči pogrešno slušaoci razumeju. Ispravno je otpevati „april u Beogradu, jedno prošlo doba, nosim ga u mislima iz vojničkih soba“, dok većina nas je bar jednom pevala „iz vojničhih snova“.

Kada je reč o Čolinim pesmama, možemo pomenuti i čuveni hit koji je snimljen početkom osamdestih godina „Pusti, pusti modu“. Nekada u šali, a nekada i stvarno neko zna da otpeva „pusti, pusti vodu“.

Delove numere kantautora Đorđa Balaševića „Devojka sa čardaš nogama“, često mnogi pogrešno razumeju, te tako možemo čuti umesto „baš od takvih su je čuvale tetke sa ladnim trajnama“, „tetke sa lažnim tajnama“.

Od štoka ili od soka prazna flaša?

Veoma popularna grupa u bivšoj Jugoslaviji bila je „Valentino“, njihove pesme pevala je omladina tada, ali i mladi danas.

Često se može čuti da se stihovi njihove pesme „oka tvoja dva suzama ne daju da teku, noć je prokleta, neverna“, mnogo puta pevaju „oka tvoja dva Suzana ne daju da teku, noć je prokleta Nevena“.

Čuveni hit ovoga benda jeste „Nataša“, sporni stihovi koji se pogrešno razumeju su “al’ ostao je ključ od stana i papir od čokolade. Zaboravljen upaljač, od štoka prazna flaša”, dok mnogi od nas razumeju da pevač kaže „zaboravljen upaljač, od soka prazna flaša”.

Izvor: Nova.rs

Novi Sad kroz naočare starih pankera: Poslednja stanica Bistro i buđenje starih snaga

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link