Srbija Vesti

Viršle “Wudy” povlače sa srpskog tržišta, sumnja se na kontaminaciju listerijom

Viršle Wudy
Foto: Luftika

Visoke cene mesa naterale su mnoge naše sugrađane da potraže jeftiniju alternativu u svojoj ishrani, u vidu različitih mesnih prerađevina, poput pašteta i viršli.

Međutim, ako u vašem frižideru imate pakovanje barenih pilećih kobasica brenda “Wudy”, dobro razmislite da li ćete ih pojesti ili će završiti u kanti za smeće.

Postoji velika mogućnost da je proizvod kontamiran listerijom, opasnom bakterijom štetnom po ljudsko zdravlje, koja može izazvati trovanje, zbog čega su viršle ovog proizvođača već povučene sa tržišta zemalja u okruženju.

Ministarstvo sprovodi hitnu kontrolu

Nakon vesti da je Agencija za bezbednost hrane Bosne i Hercegovine putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaveštena da su na tržište BiH isporučene pileće kobasice poreklom iz Italije u kojima je utvrđena prisutnost bakterije Listeria monocytogenes iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije su potvrdili za “Blic Biznis” da Uprava za veterinu sprovodi hitnu kontrolu.

„Od strane sistema za brzo obaveštavanje Evropske unije /RASFF dobili smo obaveštenje br. 2022.4497 kao hitnost da je proizvod u tipu barene kobasice brenda ‘Wudy’, uvežen iz Italije, kontaminiran bakterijom listerijom. Ova bakterija može izazvati trovanja hranom, naročito kod osetljivih kategorija populacije.

Po trenutnim informacijama, u Srbiju je uvežena količina u pakovanjima od 1 kg, 250 grama, 240 grama i 150 grama. Uprava za veterinu sprovodi hitnu kontrolu uveženih pošiljaka, čija će dalja distribucija biti zabranjena, a proizvod koji je dospeo na tržište biće odmah povučen i neškodljivo poništen“, naveli su iz Uprave za veterinu za portal 24 sedam.

Nakon vesti, o bakteriji ovaj proivod su zabranile Bosna i Hercegovina, Slovenija i Albanija.

Sistem uzbunjivanja i kontrola

Takođe, u Centru za ispitivanje namirnica navode da kada se pojavi bakterija u hrani u određenoj državi, postoji specifičan sistem gde se obaveštavaju ostale države u regionu o tome.

„Kada se tako nešto desi postoji jedan sistem koji je veoma specifičan za javljanje i uzbunjivanje na nivou cele Evrope. Kada se to dogodi oni objave i sve države dobijaju taj izveštaj.

Nakon toga se sprovodi kontrola u svakoj državi gde se gledaju i datumi proizvodnje da bi se rešio problem na najbolji mogući način“, rekli su iz Centra za ispitivanje namirnica, piše portal 24sedam.

Podsetimo, radi se o proizvodima brenda „Wudy“ čiji je proizvođač „Agricola Tre valli Soc.Coop.A.R.L.“, P.le A.Veronesi 1 S.Martino B.A., Italija, piše u saopštenju Agencije za bezbednost hrane BiH.

Radi preduzimanja mera zaštite zdravlja potrošača, sve raspoložive informacije Agencija je dostavila na daljnje postupanje merodavnim inspekcijskim službama u Bosni i Hercegovini.

Od njih je zatraženo i povratno izveštavanje Agencije za bezbednost hrane Bosne i Hercegovine.

„Potrošačima preporučujemo da, zbog smanjenja rizika po zdravlje, ne konzumiraju proizvode identifikovane u tabeli“, navodi se u saopštenju.

Bakterija se razmnožava na niskim temperaturama, opasna za rizične grupe

L. monocytogenes ima sposobnost rasta na niskim temperaturama, što joj omogućava umnožavanje u rashlađenoj hrani.

Rizične grupe populacije za listeriozu su trudnice, imunokompromitovane osobe, oboleli od karcinoma, dijabetičari, astmatičari i osobe starije životne dobi, a komplikacije se mogu pojaviti i kod zdravih ljudi.

Manifestuje se različitim simptomima Ova bakterija često se nalazi u prehrambenihm proizvodima: nepasterizovanom mleku, sirevima, sladoledu, sirovom povrću, mesnim prerađevinama, sirovoj i kuvanoj živini, svim tipovima sirovog mesa i sirovoj i dimljenoj ribi.

Istraživanja pokazuju da je oko 20 puta povećana verovatnoća da će žene u trudnoći oboleti od listerioze nego druge, zdrave odrasle osobe. Kako je listeria slabo patogena kod odraslih se javlja kod osoba sa oslabljenim imunitetom (dijabetes, alkoholizam, ciroza jetre, bolesti limforetikularnog sistema i kod imunodeficijencija).

Bolest Listerioza, koju izaziva ova bakterija može se manifestovati različitim simptomima odnosno sindromima koji variraju zavisno od patogeneze, mesta ulaska uzročnika i uzrasta pogođene osobe.

Inkubacija kod listerioze iznosi od 7 do 30 dana. Izuzetno je opasna za trudnice i porodilje, gde može da dovede do teških oštećenja ploda, pa i smrti deteta.

Izvor: Blic Biznis

Posle 2 godine rada u mesnoj industriji nikada više nije okusio suhomesnato

Čitajte Luftiku na Google vestima

93 Shares
Share via
Copy link