Magazin Zdravlje

Iskusni kuvar objasnio kada smemo da podgrejemo hranu, a da ne ugrozimo zdravlje (VIDEO)

Podgrevanje hrane
Foto: Pixel-Shot/Shutterstock

Usled nedostatka slobodnog vremena i preopterećenosti poslom, brojni ljudi praktikuju da skuvaju ručak za više dana u jednom cugu, pa zatim hranu podgrevaju tokom nedelje, kako bi ih svakog dana po povratku kući čekao ukusan kuvani obrok.

Takođe, u vremenu opšte nemaštine i konstantnog rasta cena, trudimo se da iskoristimo sve „ostatke“  hrane i da ništa ne bacamo.

Međutim, važno je znati da podgrevanje hrane nosi svoje potencijalne opasnosti.

To su na svojoj koži nedavno osetili studenti koji su konzumirali testeninu ostavljenu na sobnoj temperaturi – što je dovelo do ozbiljnih problema s jetrom i pankreasom, prenosi 021.

Pod nazivom „Sindrom pržene riže“ krije se opasnost od trovanja hranom koja se javlja kada podgrevamo suvu hranu poput krompira, testenine i pirinča.

Ovaj tip hrane može da sadrži bakteriju poznatu kao Bacillus cereus, koja proizvodi toksine kada se greje ili boravi predugo na sobnoj temperaturi, podaci su Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Jedan iskusni kuvar podelio je ključni savet kako se zaštititi od ovakvih rizika.

@jonkung

#stitch with @Jpall20 we take risks with our food all the time but its important to know when it actually becomes a risk and when its no longer worth the risk.

♬ Spooky, quiet, scary atmosphere piano songs – Skittlegirl Sound

„Naučio sam da sledim pravilo 40, 140, 4. To znači da, ako hranu ostavite da stoji između temperatura od 4,4 °C i 37,8 °C (40 i 140 Farenhajta) više od četiri sata, trebalo bi da je izbegavate. Ovo je praksa koju se preporučuje i restoranima kako biste očuvali sigurnost hrane“.

Jon Kung, profesionalni kuvar iz Detroita, koji ima 1,7 miliona pratilaca na svom TikTok kanalu, gde deli svoje kulinarske savete i recepte, naglasio je da se rizik od trovanja hranom povećava što duže podgrevate hranu unutar temperature od 40 do 140 stepeni Farenhajta.

Napomenuo je da, iako vlastito zdravlje igra ulogu u osetljivosti na ovakve rizike, trebali bismo biti svesni opasnosti, piše Mirror.

Izvor: 021.rs, N1

Sardine su najzdravija hrana iz konzervi, pune su proteina i masnih kiselina

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link