Srbija Vesti

Osmaci se potrovali na Zlatiboru, deci išla krv na nos, padali u nesvest i teturali do bolnice

institut_za_majku_dete
Foto: Printscreen Nova.rs/video

– Deca su povraćala, išla im je krv iz nosa, padala su u nesvest i teturali se.

Ovim rečima jedna od majki objašnjava za “Blic” agoniju oko dvadesetak osmaka iz Borče koji su umesto provoda na maturskoj ekskurziji na Zlatiboru dobili trovanje hranom, dok je čak njih osam završilo i na Institutu za majku i dete, gde se i dalje nalaze.

Trodnevna ekskurzija na Zlatiboru počinje

Kako priča majka otrovanog deteta, u pitanju je osnovna škola “Jovan Ristić” iz Borče iz koje su osmaci otišli na trodnevnu matursku ekskurziju na Zlatiboru. Međutim, ubrzo se dugoočekivani izlet mnogima od maturanata pretvorio u pravi košmar, koji će svakako pamtiti, ali ne po dobrom.

– Kako su nam objasnili, deca su na Zlatiboru ručala u hotelu “Braća Sekulić”. Zatim su krenuli prema Beogradu, to im je bio poslednji dan ekskurzije. Međutim, ubrzo potom deca su počela da dobijaju simptome slične trovanju, da bi se kasnije i ispostavilo da je to u pitanju. Deca su masovno počela da izlaze iz autobusa, povraćala su, padala u nesvest, krv im je išla iz nosa. Bilo je jako dramatično i haotično – objašnjava ova majka.

U povratku, nastaje haos i drama

Deci je u pomoć pritekla, kako ističe majka dalje, jedna doktorka koja je bila zadužena za pomenuti izlet i koja je išla iz autobusa u autobus, u kojima je bilo oko 15-20 dece sa simptomima trovanja, da bi kasnije taj broj nastavio da raste.

– Ispostavilo se da deca koja nisu povraćala i imala pomenute simptome, da oni nisu zapravo ni ručali. Naknadno se javilo još dece sa istim mučninama. Direktorka je ubrzo sredila da se deca prevezu do najbliže bolnice, međutim, roditelji su tražili da se deca dovezu do Borče, odakle su ih oni odveli na Institut za majku i dete, te je tamo trenutno zadržano osmoro dece – priča dalje majka.

Kako dodaje, njeno dete je sada dobro i nalazi se kod kuće, međutim, ona kao i drugi roditelje, ne bi voleli da se ovaj slučaj zataška.

– Moje dete je sada kod kuće i nije bilo potrebe za zadržavanjem na Institutu. Međutim, jako mi je bitno da se ovo ne zataška i da se sazna ko je odgovoran. Ovo nije mala stvar – priča potresena majka za “Blic”.

Bolnica tvrdi da su se deca otrovala piletinom

Kako su danas (5. novembar) rekli za “Blic” iz Instituta za majku i dete u Beogradu, istina je da su imali prijem osmaka, te potvrdili sumnje roditelja da je u pitanju trovanje hranom.

– Oni su sada dobro. Njihov oporavak ide kako treba, deca nisu životno ugrožena. Trenutno su na dnevnoj klinici. Danas nismo imali više prijema. I dalje je njih osmoro kod nas. U pitanju je trovanje, kako se sumnja, najverovatnije piletinom. E sad, ne zna se da li je ona bila zaražena, ili je nešto drugo po sredi – rekli su za “Blic” sa Instituta.

“Blic” je u kontakt stupio i sa direktorkom osnovne škole “Jovan Ristić” iz Borče, Andrijanom Šikl-Erski, a koja je objasnila šta se zapravo dogodilo. Ona je sve potvrdila rekavši još da je škola  uputila dopis Zavodu za javno zdravlje sa zahtevom da se izvrši pregled hrane i prostorija gde su boravila deca na ekskurziji.

Iz pomenutog zlatiborskog restorana “Braća Sekulić” u kom su, kako se sumnja, osmaci i “pokupili” trovanje hranom, odnosno piletinom, i pored nekoliko pokušaja “Blica”, nisu odgovorili na naše pozive, te dali bliže informacije o ovom slučaju.

Izvor: Blic

Lazarevački đaci trčali kros po zagađenom vazduhu i masovno se potrovali

Čitajte Luftiku na Google vestima

102 Shares
102 Shares
Share via
Copy link