Magazin

„Za 11h rada po kiši 1.500 RSD zarade“: Igor razočaran poslom dostavljača u Woltu

wolt
Foto: Facebook

Kada je jednom Beograđaninu bio je potreban privremeni posao, on se odlučio za posao dostavljača u „Woltu“.

Međutim, ono što je delovalo kao laka lova, ispalo je potpuno drugačije.

U poslednje dve godine, korišćenje mobilnih aplikacija za dostavu hrane i drugih proizvoda, potpomognuto pandemijom korona virusa, poraslo je za 20 odsto, a u Srbiji je trenutno više od 360.000 onih koji koriste usluge dostave i kupovine preko aplikacija i prosečan trošak po jednoj porudžbini je između 1.000 i 2.000 dinara.

Što znači da tu ima dosta posla za dostavljače koje viđate u kolima, na biciklima, motorima, električnim trotinetima sa velikim plavim, žutim i narandžastim kutijama. Reč je o momcima i ponekoj devojci koji razvoze hranu i druge potrepštine, piše Mondo.rs.

Ali postoje i oni koji su se, kako kažu, „opekli“ radeći kao dostavljači. Tako je jednom Beograđaninu trebao privremeni posao i odlučio se za dostavljača u „Woltu“, ipak, nije sve prošlo kako je on zamislio. Na svom Tviter profilu naveo je da je to užasan posao, katastrofalan:

„Trebao mi je privremeni posao pa sam probao dostavu (wolt). Ovo je od juče. Za 11h rada po kiši. Na 19 dostava prihod je bio 5000 rsd (bakšiš 400). Troškovi: gorivo 50% (ukupno ~200km), agencija ~20%. Zarada = 1500. Da, ovo je bio ‘dobar’ dan. Užasan posao. Katastrofalan“, napisao je on u objavi.

Nakon njegove objave društvene mreže preplavila je diskusija o slučaju „Wolt dostavljač“. Mnogi su istakli kako većina dostavljača radi svojim prevoznim sredstvom, pa su problem prikriveni troškovi, kao što su servisiranje automobila, motora, bicikala, kao i kazne za parkiranje, koju sami moraju da plate, gorivo. Prikriveni troškovi, mogu biti veliki jer je održavanje vozila kompletno na radniku dostave, ne na poslodavcu, i plus procenat agenciji.

Dakle od njegove celodnevne zarade, koja je iznosila nešto više od 5.000 dinara, njemu je pripalo, kako je on sam naveo, samo 1.500 dinara.

„Ljudi su JAKO čudni, da ne psujem. Još se ja budala trudim da budem krajnje fin, vedar, pristojno odeven itd. Budalčina. Elem, klinci s beskonačnom energijom i električnim biciklom tu nešto sitno i mogu da zarade, ali iz veliki rizik u saobraćaju i usput. Inače, katastrofa“, nadovezao se taj Beograđanin na svoj Tvit.

Komentari na njegovu objavu su se samo nizali: „136din/h katastrofa, bakšiš sramota“, „Da sam školu učio, ne bi ovde čučio“, „Tačno. Ovo je lako privremeno rešenje“, „Pa nisu ludi ovi sto voze biciku i skuter. Jedino da uzmeš auto na metan pa bi ti se isplatilo“, „Pitanje, da li je bolje davati bakšiš kuririma na ruke ili kroz aplikaciju. Tj dal vam ide 100% onoga što se ostavi u aplikaciji?“, bili su samo neki od komentara.

Izvor: Mondo.rs

Dostavljač Wolta pesnicom udario ženu s leđa, Novosađanke masovno bojkotuju aplikaciju

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

201 Shares
201 Shares
Share via
Copy link