Magazin Novi Sad

Dostavljač Wolta pesnicom udario ženu s leđa, Novosađanke masovno bojkotuju aplikaciju

wolt-dostavljac
Ilustracija /Dreamstime

Andrea S. je podigla je na noge brojne Novosađanke svojom objavom o nasilju koje je doživela na ulici. Dostavljač franšize Wolt udario ju je pesnicom, a potom uz psovke pobegao na biciklu, napisala je Andrea u objavi na Facebook grupi Novosađanke, koja ima više od 68.000 članica.

Njena objava je izazvala mnogo pažnje, a brojne članice grupe su se odlužile na bojkot usluga Wolta i deinstalirale ovu popularnu aplikaciju za dostavu hrane. Neke od članica su navele slična iskustva sa Wolt dostavljačima.

Kompanija Wolt se još uvek nije oglasila o ovom slučaju, iako je od tada prošlo 7 dana.

Andreina objava glasi ovako:

„Želim da podelim svoju priču o nasilniku koji je na ulicama Novom Sada i da se pripazite. Napominjem da nisam tražila nikakve pare niti išta materijalno od firme koju ovaj poremećeni čovek predstavlja, ali želim da muškarci koji vrše nasilje nad ženama, ako takve ljude možemo zvati muškarcima, odgovaraju za svoje postupke.

U pitanju je incident koji se desio prošle srede, 2. juna između 13:30 i 13-35h na Bulevaru oslobođenja u Novom Sadu kod TC Dalton. Naime, jedan od Wolt dostavljača me je ničim izazvan udario pesnicom u leđa iz sve snage i pobegao na biciklu.

Ne poznajem čoveka tako da nije lično. Ne koristim Wolt tako da opet nema nikakvih razloga za ovaj postupak. Naneo mi je telesne povrede i šok jer nisam ocekivala da iko u toku radnog vremena i uniformi firme vrši nasilje nad nepoznatim ženskim osobama na ulici.

Posle par dana natezanja sa Wolt firmom javili su mi da ne mogu nikako da saznaju ko je radio taj dan (kako da ne) i da je to to sto se njih tiče.  Pošto smatram da ovo nije slučaj za detektiva i da se po lokaciji i vremenu lako može utvrditi identitet radnika dostavljača, jer nemaju 1000 dostavljača u Novom Sadu, a firma ne želi da ista uradi, mogu zaključiti da štite svog radnika i time podržavaju nasilje nad ženama.

Pazite se i pazite kome otvarate vrata, ta osoba nije bila isprovocirana niti me poznaje, znaČi da ima neki poremećaj a radi kao dostavljač u stalnom kontaktu sa ljudima!

Za žene koje će pomisliti kako sam sigurno uradila nešto čime je opravdano udaranje od strane tog nečoveka: ne nisam ništa, inače bih ćutala i ne bih se bunila. Iako smatram da nikakvo udaranje žena nije opravdano. Ovaj put sam bila ja, sledeći put može biti nedajbože trudnica ili majka sa detetom“, navela je ona.

Andrea je navela da se, nakon nedelju dana čekanja bilo kakve reakcije kompanije Wolt, obratila policiji i da čeka dalju proceduru.

Ona je takođe opisala kako se oseća.

– Ja izuzetno poštujem pravila saobraćaja. I kao biciklista i kao pešak. Prvenstveno radi svoje i tuđe sigurnosti. Trotoar je na toj strani bulevara levo a biciklistička staza desno. Čovek je vozio levo na delu za pešake kao i ja. Ako me je odgurnuo da izbegne sudar, sam je bio kriv što je izazvao situaciju da dođe do sudara. Uostalom, to nije bilo guranje nego udarac pesnicom. Evo pošto znam da će neko tražiti izgovor da je žena zaslužila što je napadnuta detalje vam kažem. Tužno je što je žena ženi vuk – opisala je Andrea.

Ova objava je izazvala dosta reakcija i komentara. Dok neke članice grupe smatraju da je „bar nešto skrivila“, većina njih je pružila podršku Andrei.

– Žene, bez obzira i da je bila na biciklističkoj stazi, nije bilo potrebe za udaranjem u ledja. Jednostavno je mogao da joj skrene pažnju ili bilo šta drugo. Toliko načina, a on je izabrao udarac pesnicom u leđa. Strašno… – glasi jedan od komentara.

Novosađanke su se brzo organizovale i pozvale na bojkot Woltovih usluga. Potom su udruženim snagama ostavile među recenzijama Wolta napomenu da ta kompanija štiti nasilnika.

wolt-recenzije
Wolt rcenzije Novosađanki na Facebooku

Novosađanka Nevenka je imala sličnan susret sa Woltovim dostavljačem.

– Ja sam imala situaciju sa njihovim dostavljačem u centru, u Miletićevoj. Projurio je pored mene, udario me biciklom u rame da sam skoro pala i odjurio da nisam videla ni kako izgleda ni ko je. Samo je imao slušalice u ušima. Strašno šta se dešava – napisala je Nevenka.

Druga članica grupe, Marija, navela je da je njen muž bio očevidac u sličnoj situaciji.

– Očigledno da niste jedini! Suprug je prisustvovao sceni gde je isto njihov dostavljač oborio dete u centru grada i onda urlao na čoveka koji je bio sa detetom da ne pazi dovoljno! Kaže suprug da nije video momenat obaranja deteta, ali da je dostavljač urlao i psovao… Policija je došla, epilog ne znamo – napisala je Marija.

Portal Mašina je ranije pisao o tome da dostavljači nisu zaposleni u toj firmi, već da im je sugerisano da se registruju kao preduzetnici. Jedan sagovornik Mašine je objasnio da s firmom preko koje je bio angažovan nije imao nikakav ugovor dok je ujedno 20 % zarade koju je ostvarivao ostavljao za „usluge“ posredništva koju ta firma vrši između njega i Wolta.

Wolt je tada saopštio da „ljudi koji rade dostavu hrane za Wolt nisu zaposleni Wolta“, već su angažovani preko jednog od tri modela: 1) imaju svoje firme sa kojima Wolt ima partnerske ugovore, 2) rade za partnersku firmu sa kojom Wolt ima ugovor, 3) studenti koji rade preko studentske službe sa kojom Wolt saradjuje.

Radnice u srpskoj firmi morale da nose crvenu traku u danima menstruacije

Redakcija Luftika.rs

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Kakve ovo veze ima sa nasiljem nad zenama. Da nema i sa skandaloznim zakonom Cimicke koja je direktno udarila na srpski jezik a za to se nadam da ce biti najstroze kaznjena. Prvo ispitajte pa objavljujte. Ovo je smejurija. Nedaju vam dovoljno za reklamu? Hahaha

  • Većia tih devojaka, žena, bleje u te mobilne telefone kad prelaze raskrsnice i biciklističke staze kolko puta im i ja zvonim i gluve babe nečuju i prave se ćorave da nevide a idemo im u susret. Nije garant čovek namerno udaroo, garant je ta žena il devojka kod Daltona izašla na biciklističku stazu i nije gledala jer ko nailazi od biciklista a neko od tih dostavljača iz Wolta naleteo na nju i dobro sto ju je udario rukom u prolazu. Šta da ju je u toj brzini ćoravu gospođu duario biciklom tj pregazio, garant bi i ta ćorava žena i taj dostavljač snosili velike posledice zbog tih ćoravih i gluvih osoba što bleje u telefon i negledaju kuda se kreću.

OGLAS

754 Shares
754 Shares
Share via
Copy link