Magazin

Vulin: Možda neka zgodna saobraćajna nesreća okonča i moj život

vulin

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države osudile su negiranje masakra nad albanskim civilima u selu Račak na Kosovu 1999. godine, ukazujući na to da je ovaj zločin „dobro dokumentovan“, piše Radio Slobodna Evropa.

– Vlasti u regionu bi trebalo da rade na istinskom određivanju prema prošlosti iz poštovanja prema žrtvama. Na sudovima je da utvrde da li određene izjave predstavljaju krivična dela. Kazna mora biti proporcionalna i mora uzeti u obzir sve elemente slučaja – saopštio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparol EU Peter Stano.

On je tako odgovorio na negiranje masakra albanskih civila od strane ministra Vulina, prilikom njegove posete filmskoj ekipi koja u okolini Niša snima film o dešavanjima u Račku u januaru 1999. godine.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da je osuda Evropske unije i SAD njegovog negiranja masakra u Račku na Kosovu 1999. godine, dokaz da oni ne žele da on bude član Vlade Srbije.

– Kada premijer Kosova Aljbin Kurti objavi stvaranje Velike Albanije, EU i SAD ćute. Kada sud oslobodi dokazane ratne zločince Orića, Gotovinu i Haradinaja, EU i SAD ćute, kada Priština odbije da sprovede Briselski sporazum EU i SAD ćute, kada ja kažem istinu o Račku EU i SAD progovore“ -naveo je Vulin u pisanoj izjavi.

On je naveo da će „možda konačno EU i SAD uspeti da ga smene iz Vlade“ i da će im se ispuniti želja da ga ne bude u nekoj narednoj vladi.

– Možda neka zgodna saobraćajna nesreća okonča i moj život, ali ništa ne može da se uradi, a da istina o Račku ne postane vidljiva i dokazana, ništa ne može da se uradi, a da istina o Račku i izmišljenom povodu za NATO agresiju ne bude ispričana. Veliki se ljute na Srbe koji se ne boje da kažu istinu, a posebno istinu koja pokazuje koliko su veliki bili mali pred mojim narodom – istakao je Vulin.

I iz američkog State Deparmenta su za RSE naveli da su „zverstva koja su se dogodila u Račku u januaru 1999. godine, uključujući masakr civila, dobro dokumentovana“.

– Negiranje ovih osnovnih činjenica i veličanje ratnih zločina nanosi bol preživelima, obeščašćuje žrtve i održava dugotrajne podele koje ometaju trajno pomirenje, mir i prosperitet za Zapadni Balkan – saopšteno je iz State Departmenta.

Masakr u Račku 1999. godine bio je uvod u bombardovanje SR Jugoslavije. Pred Haškim tribunalom utvrđeno da je u tom selu ubijeno 45 civila albanske nacionalnosti, među kojima su žene i deca, kao i da je većina ubijena iz blizine.

Izvor: N1

Vulin se u Hitnoj ‘švercovao’ preko Gazele, napadnut novinar FoNeta na radnom zadatku

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

2.8K Shares
2.8K Shares
Share via
Copy link