Magazin

Ostavio nam je azbuku sa 30 slova, lepo bi bilo da ih naučimo

vuk-karadzic
Printscreen/Twitter

Po poslednjem popisu u Srbiji 2,68 odsto stanovništva je bez školske spreme, 11 odsto sa nepotpunim osnovnim obrazovanjem, a 20,76 odsto sa osnovnim obrazovanjem, što je 34,44 odsto ukupnog broja stanovnika.

Dakle, više od trećine stanovnika Srbije je nepotpuno pismeno i nedovoljno obrazovano.

Ovako poražavajućim podacima doprinosi i nedovoljan broj časova srpskog jezika i književnosti u osnovnim i srednjim školama, gde zaostajemo za evropskim zemljama u kojima je broj časova maternjeg jezika znatno viši.

Poznavati svoj jezik i pismo, jedno je od merila obrazovanog čoveka. U 21. veku se sve više govori o informatičkoj pismenosti, ali možda pre treba govoriti o bazičnoj pismenosti, a tek onda i o funkcionalnoj pismenosti.

Saobraćajna signalizacija (saobraćajni znakovi) u Republici Srbiji uređeni su Pravilnikom o saobraćajnoj signalizaciji, koji donosi Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Pretpostavljamo da su, za signalizaciju na putevima, zaduženi Putevi Srbije, a za postavljanje tabli sa nazivima ulica i ostalih putokaza opštinski organi. Izrada tabli je, ako malo izguglate, izgleda unosan posao i obavlja ga mnogo firmi.

Da li je obavezno da onaj ko daje nacrt, odnosno projektnu dokumentaciju za putnu i turističku signalizaciju, putokaz, naziv ulice, dela grada, parka, turističke destinacije, bude elementarno pismen?

Po zakonu da, i to dvojezično. U nekim slučajevima na jezicima više naroda i narodnosti.

U praksi, Vuk Karadžić nam je ostavio savršeno pismo – jedno slovo-jedan glas, a mi ni tih trideset slova ne znamo. Evo zašto se Vuk Karadžić ne prevrće u grobu, nego okreće kao ventilator:

Nije problem kad se pogreši, nego kad se greška ne ispravi.

Ima toga još:

I još, i to dvojezično, i na engleskom:

Verovatno ovakvih primera ima sijaset, ovo su oni koje smo našli na Tviteru. I ponovo: nije problem greška, nego to što grešku niko ispravio nije. Ni jednu.

Koliko je ljudi videlo ove table pre postavljanja? Ko je sve stavio potpis na projekat, platio izradu a da nije primetio ili nije video ili ga nije uooopšte zanimalo šta tu piše i kako ta, projektovana i novcem građana Srbije plaćena, tabla izgleda?
Lako je trošiti državne, naše novce bez provere šta ste platili, je l’ da?

Nama je taman kako smo zaslužili, svima.

Promena naziva beogradskih ulica podelila javnost, stiglo pismo i iz Maribora

Čitajte Luftiku na Google vestima

Tamara Gočmanac

Mnogo glasno šapuće. Ego-tripuje, nasmeje, rasplače. Voli kišu i sneg. I životinje. Redovno je ispuštali na glavu kad je bila mala, pa je, zahvaljujući tome, postala mnogo lepa, pametna i bloger.

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Lepo je napisati ovakav tekst i osvrnuti se na „nepismenost“… Tuga je sto je vise od pola novinara nepismeno i svakodnevno nailazim na tekstove sa takvim glupostima da ni dete u osnovnoj skoli ne bi napisalo tako nesto

  • A sta ce nekom da zna padeze, vremena, glagole, pravila kojima se menjaju isti i slicne gluposti? Jel znas da pricas Srpski? Znas? Dovoljno. Ne tupite sa gramatikom kad je bitnije da se zna rad na racunaru, osnovno znanje engleskog jezika i malo matematike. Nikakvi polinomi, jednacine sa vise nepoznatih, nikakva ruda i iskopavanja nas ne interesuju u zemljama Afrike… ne interesuje nas i lazna istorija. Ne znamo sta se desavalo pre 10 godina, a tvrdimo da znamo sta je bilo pre 1000 godina. Ne znamo i necemo da saznamo. Jedan podatak – Srbija je pobedila Tursku u bitki na Kosovu! Postoje i takvi dokazi, a mi ucimo da smo tad izgubili. Pa, zasto su nas Turci okupirali tek padom Smederevske tvrdjave? Eto sta se uci u skolama. Koga briga za gramatiku, polinome, Afrike, Andaluzije, Autralije… jel oni uce o nama? Samo osnovno znanje je potrebno, a ko voli neka uci vise.

169 Shares
169 Shares
Share via
Copy link