Beograd Magazin

Promena naziva beogradskih ulica podelila javnost, stiglo pismo i iz Maribora

Gradska vlast Beograda planira da promijeni imena ulica dobijena po toponimima zaostalim iz SFRJ, pa se razmišlja i o promjeni imena Sarajevske i Mostarske ulice.

Nove table, kako pišu Novosti, osvanuće i na još nekim ulicama glavnog grada.

Biće promijenjeni nazivi ulica Porečka, Hvarska, Hrvatska, Splitska, Podravska, Bjelovarska, Šibenička, Ljubljanska, Bledska, Bosanska, Mariborska, Celjska, Lopudska, Murska, Zenička, pišu Novosti.

Tako će Zagorska ulica u Zemunu postati Ulica Blagoja Jovovića, po imenu atentatora na ustaškog vođu Antu Pavelića.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da ulice u Beogradu treba da nose nazive ljudi koji koji su zadužili Srbiju, kao i po prijateljskim zemljama i narodima, te onima koji su zadužili čovječanstvo.

– Zato ćemo nastaviti da menjamo imena svih ulica koje nose naziv po onima koji više nemaju veze sa Srbijom, kao i po sredinama u kojima bilo šta što dolazi iz Srbije nije dobrodošlo – istakao je Vesić.

On je podsetio da je Beograd kao glavni grad imenima ulica ili spomenicima predstavljao čitavu nekadašnju Jugoslaviju, ali da nije normalno da nijedan grad u bivšim republikama nema Beogradsku ulicu, osim Podgorice i Skoplja.

Vesić je za “Večernje novosti” rekao da se naziv Kumanovske ulice neće menjati, jer Kumanovska bitka svedoči i o srpskim herojskim podvizima.

Ranije su promenjeni nazivi ulica Zadarska u Dobrice Ćosića, Zagrebačka u Koče Popovića, Travnička u Milorada Ekmečića, Pohorska u General Ždanova

Šta kažu na društvenim mrežama?

Mišljenja su podeljena.

Pojedini korisnici Tvitera, baš kao i Stojanović, preimenovanje vide kao skretanje pažnje sa aktuelnih problema.

– Promena naziva ulica je dimna zavesa za gradnju u sred Košutnjaka, za bahate kupovine rejndž rovera, zidanja po Fruškoj gori… – smatra korisnik @bircuz.

Bivši ministar kulture Ivan Tasovac podsetio je da je od 2000. godine više od 9.000 ulica promenilo nazive, čime je izazvao oprečne reakcije.

– Nemojte, Ivane, unapred da pravdate neopravdive nasilničke poteze, stvarno. Ovoga puta, kao i mnogo puta do sada, promene nemaju smisla. Uopšte – napisao je @baneraicevic.

– Zašto nemaju smisla? Šta će u Kotežu Hrvatska ulica – ističe @joe__bgd.

 

Neki su bili izričito protiv:

Pismo Vesiću iz Maribora

Rade Bakračević, predsednik Srpskog kulturnog društva Štajerska zajednica iz Maribora, uputio je otvoreno pismo gradonačelniku Beograda, prenosi Tanjug.

Pismo je upućeno povodom informacije o promeni imena nekoliko ulica u srpskoj prestonici, među kojima je i Mariborska ulica, ističući da u Mariboru postoji Beogradska ulica.

– Poštovani gradonačelniče Beograda i svi ostali, koji donosite istorijske odluke za dobro žitelja Srba i ostalih državljanja naše Matice. Samo da vas obavestim da u Mariboru postoji Beogradska ulica, mada ste Vi napisali da ne postoji! – navodi Bakračević u pismu i izražava iznenađenje da predstavnici Beograda žele da promene ime Mariborskoj ulici u Beogradu.

On kaže da u Mariboru živi već 60 godina, kao i da u tom gradu živi oko 8.000 Srba.

– Imamo i svoju crkvu Ćirila i Metodija, koju smo podigli u ovom sadašnjem vremenu. Pre 15. godina u Mariboru smo među prvima u Sloveniji organizovali učenje srpskog jezika- navodi Bakračević.

Godinama je Maribor, kako dodaje, bio pobratimljen sa Kraljevom, a posle raspada Jugoslavije, pre 15. godina ponovo je, kaže, uspostavljen bratski i prijateljski odnos dva grada, Maribora i Kraljeva.

Prema njegovim rečima, Srbe koji žive u slovenačkoj pokrajini Štajerskoj, Slovenci su uvek primali sa dobrodošlicom.

Te odnose, kaže Bakračević Srbi u slovenačkoj Štajerskoj ne žele da se kvari, a već se, kako navodi u pismu, čuju negativni odgovori pojedinih Mariborčana, koji predlažu da se, zauzvrat, preimenuje Beogradska ulica u Mariboru.

Šta vi mislite o ideji promena naziva ulica?

 

 

 

Gojko Kekić

komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

325 Shares
325 Shares
Share via
Copy link