Magazin Srbija Vesti

Vučić se plaši samostalnog patrijarha, nekog ko nema govornu manu i ume da kaže NE

Odlukom Sinoda Srpske pravoslavne crkve odlučeno je da izbor novog patrijarha bude održan u kripti Hrama Svetog Save, a ne u Patrijaršiji kao do sada. Doneta je i odluka da arhijereji koji će vršiti izbor budu smešteni zajedno u grandioznom hotelu „Hilton“ u centru Beograda.

– Arhijereji koji će učestvovati u izboru po prvi put neće biti smešteni u kelijama, već će ovoga puta na raspolaganju imati luksuzne sobe u ‘Hiltonu’ – kaže sagovornik i izvor portala nova.rs.

Odluka da se izbor novog patrijarha održi van Patrijaršije nije doneta jednoglasno, a odluku o smeštaju arhijereja doneli su episkop bački Irinej Bulović i episkop šumadijski Jovan, kaže isti izvor.

– Grupa episkopa je pre nekoliko dana uputila dopis Sinodu u kome protestuju zbog predloga da se Sabor održi van Patrijaršije i da vladike budu smeštene u hotelu. Sveti arhijerejski Sabor je iznad Sinoda i stoga će tome odlučivati na početku zasedanja. S druge strane, treba istaći da je episkop dabrobosanski Hrizostom, koji je do izbora patrijarha mjestobjustitelj trona SPC, bio jedini član Sinoda koji je bio protiv toga da se izbor poglavara vrši van Patrijaršije i da se arhijereji smeste u hotel – kaže sagovornik ovog portala.

Dok se novinari i javnost sada bave gde će i u koliko skupim sobama boraviti crkveni velikodostojnici, pravo pitanje je ko će sve to omogućiti, organizovati i da li je izbor patrjarha politički instrumentalizovan od strane Aleksandra Vučića.

Boško Obradović kaže da je ovog trenutka „na delu ogromna kampanja Aleksandra Vučića i njegovih najbližih saradnika na čelu sa Nikolom Selakovićem, pojedinim službenicima BIA koji se u ovom trenutku bave samo izborom patrijarha“.

– U ovom trenutku je u SNS-u jedna vrsta panike ko će biti izabran za patrijarha SPC, jer se plaše da im se u Srbiji ne dogodi Crna Gora. Plaše se da na čeli SPC ne dođe neko ko ume Vučiću da kaže NE. Neko ko mu nije dao da govori na sahrani mitropolita Amfilohija. Njima je veoma važno da ni među tri kandidata, koja ulaze u završni žreb, ne uđe niko ko nije po volji vladajućeg režima – rekao je Boško Obradović u emisiji Intervju.

Izbor novog patrijarha SPC održaće se 18. februara.

SPC rijaliti pod rediteljskom palicom SNS-a se nastavlja inicijatovom da se patrijarh bira pred kamerama

415 Shares
415 Shares
Share via
Copy link