Srbija Vesti

Vremenska prognoza za mart, april i maj 2024. razlikuje se od svih prethodnih

Kej Z
Foto: Luftika

Zima koju smo ispratili bila je jedna od najtoplijih u poslednjih 70 godina, a Svetska meteorološka organizacija predvidela je da će i mart biti takav.

Pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Goran Mihajlović kaže da će proleće u koje smo ušli biti znatno toplije od proseka.

– Srednja temperatura bi bila i do dva stepena iznad višegodišnjeg proseka, s tim da treba računati i na promenljivo vreme, u smislu da bi negde mart, april, maj, kao tri prolećna meseca, ukupno imali u nižim predelima između 5 i 15 mraznih dana – rekao je meteorolog.

– Za dane vikenda porast temperature, tako da bismo u petak i subotu imali maksimalnu temperaturu, u pojedinim mestima i oko 20 stepeni – kaže meteorolog Mihajlović.

Međutim, to neće biti dugotrajno, jer sa početkom sledeće nedelje stiže zahlađenje, a u planinskim predelima moguć je i sneg.

– To, naravno, jeste karakteristično za mart i april, da planinski predeli imaju snežne padavine, ali nećemo baš tako naglo ući u topli deo godine. Imaćemo ipak ono tipično martovsko i prolećno vreme – kaže Mihajlović.

Stabilizacija vremena očekuje se u drugoj polovini naredne sedmice, ali će se i dalje smenjivati – dva do četiri topla dana, pa jedan kišni.

– Dakle, ne očekuje se da bi do kraja marta bilo snega u nižim predelima, ali u planinskim predelima da. Na Kopaoniku trenutno ima svega 10 centimetara snega, što svakako nije dovoljno za sve one koji uživaju u zimskim sportovima – rekao je Mihajlović.

Što se tiče aprila, očekuje se da bude kiše, ali u granicama proseka.

– Maksimalna temperatura biće između 14 i 17 stepeni, ona srednja maksimalna, što svakako jeste nešto, da kažemo, toplije od proseka, ali padavine će biti u granicama proseka i u tom smislu neće biti nekih iznenađenja – rekao je meteorolog.

Izvor: RTS

Voditeljka grčke vremenske prognoze rasteruje i najcrnje oblake – đuska, peva i mami osmehe (VIDEO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link