Magazin Srbija

Kakvo nas vreme očekuje za 1. maj i Uskrs: Prognoza omiljenog srpskog meteorologa Marka Čubrila

prvomajski uranak loženje vatre roštilj kazne
Foto: Freepik

Talas svežeg i nestabilnog vremena, koje je u Srbiju stiglo sredinom prošle nedelje, traje i dalje, a čini se da je pred nama kratak predah, pre nego što nam uslede nove kiše. Međutim, poznati metorolog Marko Čubrilo, otkrio nam je kakvo vreme nas očekuje za predstojeće prvomajske i uskršnje praznike.

Za početak, danas nas nas očekuje promenljivo i uglavnom suvo vreme, a malo kiše moguće tokom jutarnjih sati na severoistoku i istoku Srbije, uz sunčane intervale i temperature do 17 stepeni Celzijusa.

Kraj aprila donosi povratak toplog prolećnog vremena

“U utorak bi se preko jugoistoka Evrope ka nama mogla premeštati još jedna padavinska zona koja bi pre svega zahvatila veći deo Srbije (osim krajnjeg severozapada i zapada), Crnu Goru i možda istočne i jugoistočne delove BiH ako i istok Hrvatske. Uslovila bi kišu, koja lokalno na istoku regiona može biti i jaka, dok bi se snežna granica kretala na oko 900mnv”, kaže Čubrilo.

Sredinom ove nedelje se nad čitavim reginom očekuje nestabilno vreme, uz povremenu kišu i pljuskove, a u četvrtak je još uvek negde moguća prolazna kiša ili pljusak, uz malo svežije vreme i temperature do 14 stepeni Celzijusa.

Međutim, kako naglašava Čubrilo, “od petka stoji signal za jačanje anticiklona uz stabilizaciju i porast temperature. U početku jutra hladna uz minimume od 0 do +6 te je još ponegde moguć prizemna mraz, dok bi maksimumi prvo bili od +13 do +21, a zatim od +18 do +26 stepeni Celzijusa”.

Toplo i sunčano za 1. maj, za Uskrs najverovatnije kiša

Čubrilo najavljuje da predstojeće prvomajske praznike ne bismo trebali da očekujemo padavine, dok ćemo Uskrs, po julijanskom kalendaru, najverovatnije ponovo dočekati uz svežije temperature i kišu.

“U ovom momentu deluje da će sam prvi i maj biti pretežno sunčan i topao uz malu verovatnoću za pljuskove, dok bi posle 03.05. usledila destabilizacija uz česte pljuskove i svežije vreme, te bi doček Uskrsa po julijanskom kalendaru verovatno bio svež i kišovit”.

Izvor: Facebook/marko.cubrilo1

Zbog čega se slavi Prvi maj

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link