Novi Sad Vesti

Očekuje se drastičan rast nivoa Dunava u Novom Sadu i plavljenje Štranda, Ribarskog ostrva i Kamenjara

Štrand Novi Sad
Foto: Luftika

Drastičan rast vodostaja Dunava u Novom Sadu očekuje se narednih dana, a tokom vikenda bi trebalo da pređe granice redovne odbrane od poplava.

Takođe, pretpostavlja se da će reka poplaviti delove Šodroša, Ribarskog ostrva, Kamenjara, Štranda i donji nivo keja.

Ovo je redovna situacija, jer se radi o koritu Dunava i ne uvodi se vanredna odbrana odbrana od poplava.

Prognoze su i da će vodostaj kod Novog Sada naredne nedelje biti viši nego početkom januara kada je dostigao 580 centimetara. Tada su pod pod vodom bili delovi obale van branjene zone, poput Ribarskog ostrva i Kamenjara.

Prema prognozama, u subotu, 8. juna, vodostaj kod Novog Sada će preći granicu redovne odbrane od poplave od 450 centimetara. Već u ponedeljak vodostaj će biti oko 520 centimetara, a u utorak bi mogao da pređe granicu od šest metara.

Kada su u pitanju druga naselja na toku Dunava, kako su najavili iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, granica redovne odbrane od poplava kod Bezdana biće pređena 8. juna, dan kasnije kod Apatina, 10. juna kod Bačke Palanke, a kod Bogojeva, Slankamena i Titela 11. juna.

Poplavni talas Dunava je već napravio probleme u Nemačkoj zbog velikih padavina. Sada se kreće kroz druge države, ali nema izlivanja.

Vrh talasa se očekuje u Budimpešti u subotu ili nedelju, i iako će preći granicu redovne odbrane od poplava u mađarskoj prestonici, biće oko metar i po ispod granice vanredne odbrane od poplava.

Izvor: 021

Potopljena Temerinska ulica u Novom Sadu, vozila zaglavljena u bujici vode (VIDEO)

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link