Srbija Vesti

Poznat datum kada će u Srbiji pasti prvi sneg

čišćenje snega sa auta
Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija

Temperature u Srbiji i dalje su vanredno visoke za sredinu oktobra, ali ako je verovati prognozi, uskoro stiže zahlađenje, a u pojedinim delovima zemlje pašće i prvi sneg.

Kako se može videti na grafikonu Republičkog hidrometerološkog zavoda, već za nekoliko dana, dakle od 18. oktobra stoji oznaka za sneg na Kopaoniku.

kopaonik prognoza

Potom sneg je u tim delovima zemlje moguć i 21. i 22. oktobra, kao i još namanje pet dana do kraja meseca.

Da nam za koji dan stiže jače zahlađenje, najavio je i meterolog Marko Čubrilo, koji je takođe pomenuo porvi sneg u Srbiji.

Ukratko – do nedelje posle podne biće pretežno sunčano i toplo, zatim dolazi pogoršanje, padavine i jače zahlađenje. Početkom sledeće nedelje biće osetno hladnije uz moguće prve prizemne mrazeve. Sredinom sledeće nedelje moguće je novo pogoršanje uz obilnije padavine, a moguće je i novo zahlađenje.

– Oko 18. 10. se simulira širenje uticaja ciklona iz Sredozemlja dok bi se nad Skandinavijom i zapadom Rusije mogao formirati jak anticiklonalni blok po čijoj bi se istočnoj periferiji ka nama pokrenula veća količina vrlo hladnog vazduha. Kako još nema tačnog položaja i ose orijentacije tog sistema, postoje velike varijacije u snazi zahlađenja u drugom delu sledeće nedelje. Kod proračuna koji šalju veću količinu hladnoće ka nama postoji mogućnost vrlo obilnih padavina uz temperature ispod proseka, dok bi se snežna granica spustila samo na oko 700-800 metara nadmorske visine. Drugi skup proračuna drži najveći deo hladnoće nad Rusijom, a nad nama daje padavine uz temperature oko ili malo ispod proseka. Videćemo narednih dna u kom pravcu će se sinoptika razvijati posle 17. 10, ali ono što je izvesno je da od nedelje uveče sledi jače zahlađenje, padavine i dolazak znatno hladnijeg vremena – kaže Čubrilo.

Izvor: Nova

NASA objavila vremensku prognozu za 2024. i već možemo da počnemo da paničimo

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link