Novi Sad Srbija

Težak kriminal u Vojvodinašume: Državna šuma na ekološkoj obali Dunava postala vlasništvo bogataša bliskog svakoj vlasti

Javno preduzeće „Vojvodinašume“ još 2015. godine sklopilo je sa vlasnikom privatne kompanije „Karin Komerc“ sporazum o razmeni zemljišta. Mirko Dubroja, vlasnik ove firme, ustupio je pomenutom javnom preduzeću svoju zemlju u vojvođanskom mestu Lok, a za uzvrat je dobio državni posed na prelepom ekološkom dunavskom koridoru Veternik – Futog koji je od međunarodnog značaja, čime postaje prvi privatni vlasnik obale Dunava na ovom potezu.

Sve do 2015. godine ova lokacija bila je javna svojina i pripadala je svim građanima republike Srbije, a nakon privatizovanja ovog lokaliteta, Dubroja je posekao 17 hektara šume i uništio rečni rukavac na ovom posedu koji je u tom trenutku i dalje bio u vlasništvu Republike Srbije.

Javnost je ovom ekološkom i pravnom skandalu obavestila ekološka organizacija OSNA putem prezentacije na njihovom Fejsbuk profilu.

Pored svih ovih informacija, iz OSNE tvrde da se ovim ugovorom, koji je potvrdila Vlada Srbije, krši Ustav naše zemlje, zakon o vodama i zakon o javnoj svojini. Kao posledicu ovog kriminalnog sporazuma apostrofiraju prekinuti ekološki koridor, uništenu akvatoriju, kao i narušavanje dobrog ekološkog statusa ovog lokaliteta.

Oni podsećaju da kompanija u vlasništvu Mirka Dubroje „Karin Komerc“, nema veliki broj neophodnih dozvola. Kompaniji je još 2018. istekla vodna dozvola koju izdaje JVP Vode Vojvodine, nema ni tražene uslove zaštite prirode koje zahteva Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, a nema ni važeću građevinsku dozvolu za planiranu betonjerku.

Slike napravljene 2012. i 2015. godine predstavljaju dokaz o načinjenom ekocidu, a odgovornost onih koji su dozvolili da se ovako štetan sporazum donese i dalje vode glavnu reč u svim ovim javnim preduzećima.

Ovako je područje izgledalo 2012. godine.

dunav 2012
Printscreen

A ovako izgleda 2021. godine.

dunav 2021
Printscreen

 

SNS funkcioner gradi kompleks u Novom Sadu vredan 40 miliona evra: Firma se vodi na suprugu

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Prirodno mrestiliste ribe ( Dunavac) unisten. Okolina oko bespravnog objekta unistena -zatrovana ,rekreativci koji svakdnevno prolaze dolmom gutaju parasinu ,kao i vlasnici privatnih parcela koji se nalaze u blizini Karin komerca. Taman izadjemo iz Zone sumraka Karin Komerca i udmah ulazimo u zonu sumraka Peskara Gogica dolmom na ulazu u Futog iz Pravca NS. Upropasili su nam prioobalje naseg DUNAVA. Zaustavimo kriminal ,drugacije nemozemo nazvati.

  • A sta cemo sa citavim naseljem 2 km od vodozahvata koje svu kanalizaciju izliva u Dunav. Sve treba porusiti i zabraniti gradnju bilo kakvu gradnju uz Dunav.

1.8K Shares
1.8K Shares
Share via
Copy link