Magazin

Vatrena voda i snimak iz zrenjaninskog kupatila koji je bukvalno zapalio internet (VIDEO)

vodovod zrenjanin metan

Video koji je prošle noći objavljen na društvenoj mreži Twitter bukvalno je zapalio internet.

Na njemu vidimo mladića kako u kupatilu pali upaljač pored mlaza vode i nad lavaboom, a voda počinje da gori. Ovaj prilično nesvakidašnji video objavljen je na profilu https://twitter.com/izivkov.

Nakon ovog slučaja saopštenjem se oglasilo JKP „Vodovod i kanalizacija“

Problem prisustva metana u vodi postoji od kad i sistem vodosnabdevanja u naseljenim mestima južno od Zrenjanina. Prisustvo metana se rešava izgradnjom vodotornja ili prizemnog rezervoara. Kad se nađe u vodi potrebno je redovno vetriti prostorije jer je metan lakši od vazduha.

Sastav zemljišta južno od Zrenjanina je takav da u sebi sadrži prisustvo većeg broja gasova među kojima je i metan, koji je zapaljiv a u većim količinama može izazvati i eksploziju, piše portal I love Zrenjanin.

Od kada postoji sistem vodosnabdevanja u svim naseljenim mestima južno od Zrenjanina, postoji i problem prisustva metana u vodi koja se doprema do korisnika, i sa tim su upoznati i svi meštani.

Uklanjanje metana iz vode rešava se izgradnjom vodotornja ili prizemnog rezervoara, i na taj način je rešen problem prisustva metana u svim naseljenim mestima osim u Stajićevu i Belom Blatu.

U Stajićevu je na izvorištu, odakle se ovo naseljeno mesto snabdeva vodom, ugrađena automatika koja kontroliše ispuštanje gasova, ali se ipak desi da određena količina ostane u vodi koja se distribuira potrošačima, pa korisnici koji su bliži izvorištu imaju prisustvo značajne količine metana u vodi.

Metan je gas koji je lakši od vazduha i prirodno izlazi ukoliko postoji ventilacioni otvor. Zato je bitno da se redovno vrši provetravanje prostorija gde se upotrebljava voda, a na kupatilu je poželjno i držanje otvorenog prozora.

Kao što je rešen problem u svim drugim naseljenim mestima sa prisustvom metana, JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin u saradnji sa osnivačem radi na rešavanju problema i u pomenuta dva naseljena mesta.

Postoji nekoliko opcija kako da se problem reši, za svaku je potrebno obezbediti značajna materijalna sredstva, ali očekujemo da će ona u narednom periodu biti obezbeđena i da će na taj način biti trajno rešen problem sa prisustvom metana u vodi na celoj teritoriji južno od Zrenjanina.

Zrenjanin dobija aveniju- zvaće se Ling Long!

54 Shares
Share via
Copy link