Balkan Vesti

Vođa Delija u šorcu stigao u Cetinjski manastir, prvi incidenti i ‘Dritane pede*u’

marko vučković
Printscreen

Uoči svečanog ustoličenja mitropolita Crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju, u Crnoj Gori rastu tenzije i bezbednosna situacija dostiže tačku ključanja.

Navodni crnogorski nacionalisti, bliski prethodnom režimu Mila Đukanovića, koji se otvoreno protive Srpskoj pravoslavnoj crkvi, rano jutros započeli su protestno okupljanje i već je došlo do prvih incidenata.

Jake policijske snage raspoređene su po Cetinju i protivnici ove ceremonije, zakazane za nedelju u Cetinjskom manastiru, uklonili su zaštitne ograde uz provokacije i povike uperene protiv vlasti, pre svih Dritana Abazovića.

Čuju se i identične parole uvezene iz Srbije, pa se tako skandira – Dritane pederu.

Sutrašnjem protestnom skupu pridružiće se i još uvek aktuelni predsednik Crne Gore Milo Đukanović, koji umesto da poziva na mir i jedinstvo, otvoreno staje na stranu onih koji su protiv, kako kažu, stvaranja srpskog sveta, o kome je i sam ministar policije Aleksandar Vulin nedavno govorio.

Sa druge strane, mediji bliski Đukanovićevom DPS-u, objavili su snimak na kome se navodno vidi Marko Vučković, jedan od vođa Zvezdinih navijača, kako ulazi u manastir i pritom se pozdravlja sa jednim od sveštenika na samom ulazu.

Marko Vučković se iz različitih izvora pominje kao bliski prijatelj Andreja Vučića i njegov poslovni saradnik, a u medijima se godinama spominje da je firma Ultra Kop, nastala nakon dolaska SNS-a na vlast, zapravo njegova iako je on navodno prijavljen samo kao jedan od zaposlenih.

Njemu je nedavno istekla zabrana ulaska u Crnu Goru koja je bila na snazi od 2014. godine zbog pokušaja reketiranja jednog Beograđanina u Kotoru. Vučković je sa još četiri osobe tada pokušao da iznudi 250.000 evra, javili su tada mediji u regionu.

Da su ozbiljne tenzije u Crnoj Gori i da postoji velika opasnost od građanskih sukoba svima je i više nego jasno, a zbog toga su iz SPC-a pozvali vernike da ne prisustvuju činu svečanog ustoličenja novog mitropolita Joanikija. Oči čitave Evrope biće uperene sutra na Cetinje, a jedino policija može sprečiti da dođe do otvorenog sukoba neistomišljenika u ovoj bratskoj državi.

Vladika Joanikije: Đukanović sve više liči na Pavelića, previše se osilio

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
247 Shares
247 Shares
Share via
Copy link