Magazin

Vlasnici koji ne kupe izmet za psima kažnjavaće se na osnovu DNK

poop
Printscreen

Gradu Bezje na jugu Francuske dosadili su vlasnici pasa koji ne čiste izmet svojih životinja na javnim površinama te gradska vlast želi ubuduće analizom DNK ući u trag prestupnicima.

Od ove nedelje novi pravilnik nalaže vlasnicima pasa u centru grada izradu genetskog pasoša za svoje četvoronožne ljubimce. Gomile koje su ostale na trotoaru se zatim mogu analizirati i tako se može identifikovati krivac.

Posle perioda odlaganja od tri meseca, svako ko šeta psa bez genetske propusnice moraće da plati 38 evra, a platiće i kaznu od 122 evra ako ne ukloni pseći izmet. U početku će procedura biti testirana dve godine.

– Ne mogu više da podnesem sav ovaj izmet. Samo u centru grada svakog meseca uklonimo više od 1.000. Morate da uvedete sankcije da bi se ljudi ponašali kako treba – rekao je gradonačelnik Bezijea Robert Menard za France Info, a preneo je hrvatski Index.

Menard je rekao da će opština svim vlasnicima pasa ponuditi besplatno testiranje pseće pljuvačke, što je neophodno za genetski pasoš. On je dodao da se to može uraditi i kod veterinara.

O istoj stvari razmišljaju i u nemačkom gradu Vajlersvistu.

U drugim zemljama, opštine koje se bore sa izmetom pasa takođe su razmotrile analizu DNK kako bi identifikovale vlasnike koji ne vode računa o izmetu koji njihove životinje ostavljaju na javnim mestima.

U Nemačkoj, grad Vajlersvist, zapadno od Bona, najavio je taj potez prošlog leta. Fekalije su problem na ulicama, igralištima i parkovima.

Međutim, prvo bi se morao stvoriti pravni osnov za takav postupak. Prema rečima portparolke Vajlersvista, to bi zahtevalo amandman na državni zakon o psima, a do sada još ništa nije urađeno.

Bahatost turista nema granicu, izmetom uništavaju ulice, goli se sunčaju na rivi

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link