Magazin Svet

Kazna od 750 € za neskupljanje psećeg izmeta, ukoliko nemate spremne kese još 38 €

Foto: loveyourdog.com

Brojni vlasnici pasa nisu baš savesni kada je u pitanju sakupljanje izmeta koji njihovi ljubimci ostave tokom šetnje na javnim površinama.

Iako se situacija po tom pitanju značajno popravila i kod nas, jer su po raznim mestima u gradu postavljene kante gde vlasnici mogu da ubace “poklončić” koji njihovi psi ostave za sobom, turistički gradić Berežak u Francuskoj odlučan je da ovoj pošasti konačno stane na put. I to drakonskim kaznama!

Ovaj grad na jugozapadu Francuske, uveo je kaznu do 750 evra za vlasnika koji ne pokupi izmet svog psa na javnom mestu.

Kako propisuje opštinska uredba, “vlasnici pasa dužni su da odmah, na bilo koji odgovarajući način, pristupe prikupljanju izmeta životinje na ulicama, u parkovima, baštama i drugde”.

Drakonske kazne predviđene za nepostupanje po ovoj odredbi, koje mogu iznositi 750 evra, verovatno su najveće u Francuskoj, smatra poslanik i specijalista za pitanja životinja, veterinar Loik Dombreval.

– Pseći izmet može biti prava pošast u nekim gradovima, a to na kraju dovodi do stigmatizacije pasa i njihovih vlasnika – rekao je on za AFP.

U gradskoj upravi Beržeraka za novouvedenu meru kažu da treba da “osigura bezbednost i javnu zdravlje”.

Gradska vlast takođe nalaže da se tokom šetnje psa ponesu “najmanje dve kese za prikupljanje” psećeg izmeta koje se dele besplatno, a za one koji ih nemaju, kazna je do 38 evra.

Izvor: N1, Beta/AFP

Zorannah izbačena iz tržnog centra kada se njen pas olakšao u radnji

Čitajte Luftiku na Google vestima

5K Shares
5K Shares
Share via
Copy link