Svet Vesti

Italija uvodi DNK test psećeg izmeta i žestoke novčane kazne za aljkave vlasnike

pas vrsi nuzdu

Mnogi gradovi razvijenog sveta sa uspehom koriste DNK analizu psećeg izmeta, koja za cilj ima da otkrije, a zatim i prikladno kazni, vlasnika koji ne čisti za svojim ljubimcem na ulici.

Ova efikasna i ekstremno precizna metoda stigla je i u Italiju.

Procedura predložena još 2017. godine u regionu Pijemonte, u nekoliko opština pojedinih italijanskih regiona stupila je na snagu tek sada. Opština Karmanjola u predgrađu Torina obavezala je sve vlasnike pasa da kod veterinara ili u azilu za pse urade bris iz grla sa uzorkom pljuvačke psa.

Na osnovu tog biološkog materijala u opštini se pravi baza DNK podataka svih pasa. Tako kada ovlašćeno službeno lice naiđe na pseći izmet na ulici, može da ga pokupi i pošalje u laboratoriju koja sarađuje sa Zoo-profilaktičkim institutom regiona Pijemonta, Ligurije i Vale d’Aoste.

Koristi se ista tehnika koju koriste forenzičari u istrazi krivičnih dela. Zahvaljujući genetskom materijalu sa stopostotnom tačnošću se utvrđuje kome pripada pas i vlasnik biva sankcionisan. Masimilijano Pampaloni, savetnik za informacione sisteme, digitalizaciju i urbanu higijenu te opštine, osmislio je ovu inicijativu, odnosno test koji košta 40 evra.

Kazne su od 100 evra plus 40 evra za troškove testiranja, 10 evra za obaveštavanje, što znači 150 evra za svaki ostavljen izmet na ulici. Vlasnici su dužni sami da plate i utvrđivanje DNK psa.

Vlasti koje su uvele ove mere tvrde da je to potrebno ne samo jer je necivilizovano ostavljati pseći izmet na ulicama i trgovima već i zato što predstavljaju opasnost za javno zdravlje kao i za ostale pse s obzirom na veliki broj bakterija u psećem izmetu.

Kako je podvukla biotehnološa kompanija „Internešenel biosajens” sa sedištem u Milanu, pseći izmet sadrži oko tri milijarde fekalnih bakterija, dok Svetska zdravstvena organizacija tvrdi da se bolest sa psećeg izmeta može preneti na decu i druge domaće životinje.

Na sajtu „Internešenel biosajensa” stoji da: „pas proizvodi više bakterija dnevno nego ljudsko biće, krava i konj zajedno, njihov izmet može da dovede do povišene temperature, glavobolje, povraćanja i poremećaja funkcije bubrega”.

U Italiji vlasnici pasa po zakonu moraju sa sobom da nose kesice za sakupljanje izmeta (ili lopatice). No bez obzira na to mnogi se oglušuju o ovu obavezu i ne čiste za svojim psima. Iz tog razloga u mnogim gradovima sveta, a sada i u Italiji, uveden je DNK test za kažnjavanje nesavesnih vlasnika.

Istu meru u regionu Alto Adiđe uveo je pokrajinski savetnik Bolcana, Arnoldo Šulero, gde će vlasniku koji ne bude očistio za svojim psom na kućnu adresu stići kazna od 103 do hiljadu evra. Savetnik Šuler je izjavio za italijanske medije da je samo prošle godine prijavljeno 400 slučajeva onih koji nisu počistili za svojim psom, ali ih nije bilo moguće kazniti jer nije bilo načina da se utvrdi njihov identitet.

Zato su od 1. januara vlasnici pasa bili u obavezi da obave testiranje koje košta 65 evra u državnim veterinarskim stanicama, ili u privatnim koje imaju svoje tarife za tu uslugu.

Italijanski ministar za životnu sredinu Fratin pozdravio je ovu inicijativu, tako da se očekuje da uskoro ista pravila budu uvedena u celoj zemlji.

Izvor: RTS

Šaljivim letkom ismejao bahate sugrađane koji ne čiste za svojim psom (FOTO)

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link