Magazin

Vladimir je invalid u Srbiji, sve lekove i terapije sam plaća. Sada mu država traži 6 miliona

frilenser-vladimir-ilic

Šta biste vi uradili da vam neko iznenada i bez najave kaže: “Moraš da platiš 6 miliona dinara”? Upravo to se dogodilo Vladimiru Iliću iz Petrovca na Mlavi, čoveku koji se izdržavao radom preko interneta.

Vladimir, inače, boluje od multiple skleroze, kreće se uz pomoć invalidskih kolica. Sve lekove i terapije za ovu progresivnu bolest sam plaća. Njegova zarada jedini je izvor prihoda za njegovu porodicu.

Njegov progonitelj je čovek sa najmanje 20 nelegalno stečenih nekretnina, falsifikovanim doktoratom, sa desetinama pljački iza sebe i bratom koji na poklon od drugara dobije audi. U Engleskoj, Autraliji ili Kini Vladimir bi bio slobodan čovek, a ovaj drugi bi bio iza rešetaka. U Srbiji, negativac je ministar finansija, a Vladimir kriminalac kojem država želi retroaktivno da naplati zdravstveno osiguranje za terapije koje je sam platio.

– Ja, jednostavno, nemam para ovo da platim i ne znam šta ću dalje – kaže on.

Vladimir je ispričao “anegdotu” od pre pet godina, kada je želeo da prijavi porez na zaradu. Naime, tada su ga poreznici maltene ismejali rečima: “Ti mora da mnogo voliš Vučića!”

– Uredno sam se, kada sam ostvario prihode preko interneta, javio Poreskoj upravi u Petrovcu na Mlavi.  Tada ni oni nisu znali po kojoj osnovi da mi izračunaju porez, pa su mi rekli da treba da platim godišnji porez ako su mi primanja premašila šest prosečnih zarada. I platio sam – kaže on.

Sada od njega traže da, pored plaćenog poreza, plati još 75 % od svega što je zaradio.

– Traže da platim šest miliona dinara sa kamatom, doprinose za penziono iako staž ne može retroaktivno da se upiše, doprinose za zdravstvo iako sam sa dijagnozom multiple skleroze oslobođen tog plaćanja – kaže Vladimir.

Vladimirova priča je jedna od dve hiljade sličnih, jer je upravo toliko ljudi, umesto novogodišnje čestitke, od države dobilo harač, koji neretko prelazi vrednost celokupne njihove imovine.

Traže im da plate 5 godina unazad socijalno i zdravstveno osiguranje, usluge koje nisu ni mogli da koriste.

Miran Pogačar, predsednik Udruženja radnika na internetu, poručuje nadležnima da su frilenseri i dalje spremni na pregovore. Ukoliko do njih ne dođe, frilenseri će, nakon Velikog protesta ispred Skupštine, koji se održava predstojeće subote, preći na radikalnije mere, u vidu  blokada puteva ili obaranja sajtova.

– Država je odgovorna, jer nije primenjivala zakon koji je zastareo. Mi nemamo nameru da snosimo krivicu za njihovu odgovornost. Preduzećemo konkretne korake, ako nastave na ovaj način sa nama da ne komuniciraju, i nastavićemo da se borimo – kaže Pogačar.

Veliki protest je zakazan za subotu, 16. januar, sa početkom u 15 časova, ispred Narodne skupštine.

Rade Panić: Al Kapone je pao na porezu, a Aleksandar Vučić će pasti na respiratorima

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi već 10 godina. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

648 Shares
648 Shares
Share via
Copy link