Magazin

Marko radi u Angoli i uredno plaća porez, ali Poreska uprava Srbije želi svoj deo od 6.000€

porez
Foto: Shutterstock

Država je rešila da otera i ovo malo preostalih građana koji se godinama snalaze radeći u inostranstvu kako bi izdržavali svoje porodice. Oni se odriču odrastanja sopstvene dece kako bi zaradili novac koji u svojoj zemlji ne mogu, a država Srbija koja nema nikakve veze sa zaposlenjem tih osoba poput reketaša traži svoj deo kolača.

Marko Jevtić je Srbin koji godinama radi u inostranstvu, gde ima ugovor za stalno, a porez uredno plaća. Međutim, pre nekoliko dana, u njegovo poštansko sanduče u rodnoj Smederevskoj Palanci stiglo je obaveštenje od Poreske uprave, da treba da plati 6.000 evra poreza, i to samo za 2017. godinu. Prema tom rešenju Poreske, Jevtić treba da plaća dupli porez u dve različite države.

Jevtić radi u Luandi, prestonici afričke države Angole, od 2011. godine, a pre toga je radio u Libiji.

– Već 12 i po godina radim u inostranstvu, trenutno u jednoj francusko-portugalskoj firmi koja se bavi inspekcijskim nadzorom, najčešće nafte – počinje Jevtić svoju priču za Nova.rs.

Jevtić radi osam nedelja, u smenama po 10 sati, a potom je slobodan četiri nedelje, koje provodi u Srbiji.

„Kao grom iz vedra neba“ – 6.000 evra duga

Pre nedelju dana, Jevtićev kolega koji je takođe iz Smederevske Palanke, dobio je obaveštenje da treba da plati porez državi Srbiji iz 2017. godine.

– Nekoliko dana kasnije i ja sam dobio isto obaveštenje, kao grom iz vedra neba – kaže Jevtić.

Ovo obaveštenje je u poštanskom sandučetu u Smederevskoj Palanci pronašla njegova supruga.

– Treba da platim porez za 2017. godinu, u iznosu od 6.000 evra, koji je podeljen na 120 rata, dakle 10 godina – kaže Jevtić.

1671706366-IMG-20221222-WA0001-scaled
Foto: Privatna arhiva

On je odmah kontaktirao advokata, a kako mu je sva dokumentacija na portugalskom jeziku, poslao ju je kod prevodioca u Beograd.

– Jedno je kad si frilenser pa radiš u Srbiji a primaš novac iz inostranstva, ali ja sam ovde u Angoli stalno zaposlen, plaćam debeo porez i doprinose. Regularno imam sve papire, radnu vizu obnavljam svake godine, imam svu dokumentaciju da su moje obaveze izmirene – ističe Jevtić.

Problem je, čini se, nastao zbog toga što Jevtiću plata u evrima leže na račun koji je otvorio u Srbiji.

Kako sagovornik portala Nova.rs objašnjava, on mora da provede više od 183 dana godišnje u Srbiji kako bi stekao obavezu da plaća poreze i doprinose, ali on provodi manje.

– Ja u Angoli provodim, na godišnjem nivou, uvek više od 200 dana, tako da mi nije bilo jasno zbog čega sada moram da plaćam porez u Srbiji. Razgovarao sam sa čovekom koji radi u Poreskoj upravi u Smederevskoj Palanci, ali i on je bio uz čudu. Nisam dobio nikakvo obrazloženje zašto sada moram da dam 6.000 evra – kaže Jevtić i dodaje:

– Ja sada njima moram da dokažem da nisam frilenser, već da sam stalno zaposlen.

Problemima nikad kraja

Ističe kako cela situacija predstavlja veliki stres za njega.

– Radim u inostranstvu da bih zaradio novac koji u Srbiji ne mogu. Osam meseci godišnje nisam sa decom jer radim u Africi. Pritom, niko mi ne objašnjava zbog čega sada moram da platim toliko novca – kaže Jevtić.

On kaže da Poresku može da tuži najkasnije 15 dana od prijema obaveštenja, ali tu se javljaju novi problemi.

– Ta tužba ne odlaže plaćanje, što nije strašno za prvu ratu koju treba da platim u februaru – platiću tih 50 evra, ali šta ako ja uplatim tu prvu ratu i na taj način im dam do znanja da sam saglasan da ću da plaćam, a nisam – pita se Jevtić.

On naglašava da sve što je ispričao do sada kao da nije bilo dovoljno, pa se javio još jedan problem.

– To rešenje je samo ubačeno u sanduče, moja supruga nije potpisala da ga je preuzela. Kako oni uopšte mogu da znaju da li je prošlo 15 dana od prijema, kada su ga samo tako ubacili u sanduče – još jedna je dilema našeg sunarodnika.

Šta će biti sa porezom za naredne godine?

Jevtić dodaje da je iznos poreza od 6.000 evra koje on treba da plati samo iz 2017. godine. Dakle, pita se šta će biti sa svim godinama posle 2017. i koliki će biti iznosi tih poreza. Objašnjava da se njegova plata tokom tih godina menjala, te da će se, ukoliko mu ponovo „dug“ od poreza stigne na naplatu, ti iznosi sigurno biti veći.

– Pa je l’ treba da mi stigne rešenje da moram da platim 15.000 evra? Ovo je stvarno glupost, nameću nam nove obaveze bez razloga – zaključuje Jevtić.

Gangulina opština Novi Beograd 3 meseca ne plaća poreze i doprinose

Čitajte Luftiku na Google vestima

40 Shares
Share via
Copy link