Srbija Vesti

Srbija zajahala za vrat i šoferima u inostranstvu i traži im porez koji su već platili u EU

kamioni
Foto: Nezavisne, ilustracija

Duže od pet godina ovaj Kruševljanin radi kao vozač kamiona u Evropskoj uniji, za istog poljskog poslodavca, koji mu uredno plaća sve poreze i doprinose na zaradu.

Uprkos tome, prema tvrdnji njegove supruge koja se javila redakciji N1 – Poreska uprava u Srbiji razrezala mu je da plati 52.000 dinara poreza za 2017. godinu, računajući da radi po ugovoru o autorskom delu, baš kao i frilenseri u Srbiji.

Da ovaj slučaj nije usamljen, za portal N1 potvrđuje i savetnik za poreze Aleksander Segedi.

– Takvo poresko rešenje je greška. Ranije su ljudi koji rade u inostranstvu Poreskoj upravi prilagali papir da imaju plaćene poreze i doprinose u drugoj zemlji. Sada treba da podnesu žalbu i porez će im biti – nula dinara – ističe Segedi.

Ovaj problem je, kako pojašnjava, nastao posle zahteva frilensera da poreznici automatski obračunavaju porez što, dodaje – nije moguće.

– Moj suprug radi u inostranstvu od 2017. godine. Vozač je kamiona za poljsku firmu. Tamo je uredno prijavljen, plaća sve poreze i doprinose, ide mu staž – započinje svoju priču za portal N1 čitateljka iz Kruševca (ime i prezime poznato redakciji).

Ovaj vozač je svoju platu primao u domaćoj banci.

– Otvorio je račun u Srbiji i platu prima ovde, samo zbog mene i deteta, da bismo mi lakše podizali novac. Za sve ovo vreme, banka nam je uzimala ogromnu proviziju svaki put kad novac legne na račun – navodi sagovornica N1.

Poslodavac, ističe još jednom, plaća sve poreze i doprinose na zaradu njenom suprugu.

– A, u Srbiji smatraju da treba da plati porez i ovde. Tretiraju ga kao frilensera, bez ikakve provere čime se bavi – nije on od kuće vozio kamion, već se vidi svaki put kad je ulazio i izlazio iz zemlje – ističe ona.

Srbija, inače, ima sa Poljskom ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja.

Aleksander Segedi, savetnik za poreze, objašnjava da građani koji dobiju ovakva poreska rešenja, a imaju uredno plaćene poreze i doprinose u državi sa kojom Srbija ima ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, treba da podnesu žalbu na takvo rešenje.

Izvor: N1

Poreska inspekcija Kragujevca zabranila rad aparatu za kafu

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
64 Shares
Share via
Copy link