Magazin

Ispovest Miloša, frilensera: „Moj dug je 827.000 RSD i jedan sam od 1.000 najvećih osuđenika u državi“

Frilens
Foto: Luftika

Sutra, 28. januara u Beogradu biće održan protest frilensera, jer su krajem prošle godine dobili rešenja za naplatu poreza iz 2017. Dolazak su najavili i radnici na prekookeanskim brodovima i naftnim kompanijama.

Jedan od dužnika, Miloš P. iz Niša, kaže da je od 2017. pokušavao da uplati porez, ali mu je u svakoj poreskoj instituciji rečeno “da čeka zakon o frilensingu”.

U međuvremenu, zakon godinama nije donošen, a njemu je stiglo rešenje iz Poreske po kom samo za tu godinu sada duguje 827.000 za porez, piše Nova.rs.

– Pišem ovo kao jedan od 1.000 najvećih osuđenika u državi i jedan od tri najvećih osuđenika iz Niša. Prema njihovom obračunu samo za 2017. godinu moj dug iznosi 827.000 dinara, ogorčen je Miloš.

Pored redovnog posla, M. P. je godinama radio sitne poslove onlajn, održavanje tuđih fejsbuk stranica koji često nisu ni donosli zaradu. Tek 2016. počinje da radi na stranom tržištu i da zarađuje prvi novac.

– Nakon tog uloženog novca posao ide dosta napred i cifre se kreću između 1000-2000 evra mesečno i tada prvi put počinjem da se raspitujem na koji način mogu da platim porez za taj iznos.

Apsolutno svuda dobijam odgovor da se čeka zakon o frilensingu i da to niko još uvek ništa ne plaća, kaže M. P, napominjći da se ista situacija nastavlja i naredne godine.

– U 2017. zarada je dva puta u nekim mesecima i tri puta veća u odnosu na 2016. Ja tada prvi put odlazim direktno u Poresku upravu Niš želeći da platim porez, gde dobijam potpuno isti odgovor kao i 2016. godine. „Čeka se zakon o frilensingu i mi nemamo načina kako da vam naplatimo porez“, kaže on.

– Insistiram da mi naprave bilo kakvu specifikaciju za ulazak strane valute u državu kako bi na bilo koji način dobio papir da sam platio porez, ali opet dobijam odgovor „da se ne može to tek tako raditi i da sačekam zakon kao i svi ostali ljudi“, priča M. P.

Kako kaže, sve se ponavlja i u narednoj godini, a on u međuvremenu zadužuje dva advokata da ga obaveste kada bude donet zakon.

– U martu 2019. je donet famozni zakon, i ja već u aprilu registrujem svoju firmu. Tada već imam Fejsbuk stranicu od 2.7 miliona ljudi iz Amerike i jak uticaj na članove u stranici. Pojedini portali u Americi počinju da preuzimaju moje postove i linkuju ih prema mojoj stranici, objašnjava.

– Pravim kardinalnu grešku i jednog jutra se budim gde me iz Fejsbuka obaveštavaju da je stranica ugašena. Tri dana nisam izlazio iz sobe gledajući u jednu tačku. Moj posao je opao za 90 posto, priča M. P, poentirajući da su upravo takve situacije razglog zašto frilenseri traže da budu drugačije oporezivani od ostalih delatnosti.

– Frilenser ne zna šta mu nosi sutra. Jedino ispravno rešenje jeste da za nas uvedu dve vrste oporezivanja. Prvi je da plaća porez i doprinose ukoliko je siguran da će imati novca da ih plati svakog meseca. Drugi način je da plaća porez u visini od 10 ili 20 posto od novca koji primi iz inostranstva, a da pritom ne bude osiguran.

U tom slučaju, u mesecima, kad nema primanja, ne bi bilo ni naplate poreza, kaže M. P. On ističe da niko od njih ne beži od plaćanja poreza državi, ali da je rešenje iz 2020. godine koje je donela država presedan.

– Odjednom, 2020. godine donosi se rešenje da frilenseri moraju da plate porez za pet godina unazad retroaktivno i to sa kamatom, što je pravni presedan. Zatim predsednik države javno kaže na državnoj televiziji da neće biti retroaktivnog plaćanja. Onda dva dana kasnije premijerka i ministar finansija ipak donesu odluku da se porez obračuna retroaktivno od 2015. godine. Kome ja da verujem, pita se on.

– Kako da znam da mi sutra možda neko neće pokucati na vrata i doneti novi koverat prema kome po zakonu iz 1800. godine treba da platim neki porez, kaže M. P. ističući da nije fer od države da „ljudima koji rade po 14 sati dnevno otima novac kako bi delila po 5.000, 10.000 dinara mladima za kladionicu.“

Protest radnika na internetu održava se sutra, 28. januara u 15.30 časova ispred Vlade Srbije, gde će frilenseri ponovo zahtevati sastanak sa Ministarstvom finansija i Poreskom upravom.

Izvor: Nova.rs

Smrznuti frilenseri i dalje čekaju čajanku sa premijerkom: Imamo ubedljivo najveći porez u regionu!

Ekipa Luftike

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Ej sad ste vec naporni. Zasto niste registrovali agencije i davali drzavi 200 evra mesecno sto je moglo i tada i sada. Hteli sve da izvrdate i sad vam Djavo kriv.

Share via
Copy link