Magazin Srbija

Ovde đaci uče i rade u isto vreme,Višnja (18) je najlepši turistički vodič Vrnjačke banje (FOTO)

visnja-popovic_850x
Foto: Višnja Popović/Privatna arhiva

Višnja Popović (18) je učenica četvrte godine Ugostiteljsko-turističke škole sa domom učenika u Vrnjačkoj Banji. U okviru ove škole postoji predmet pod nazivom “turistička patrola”, koji podrazumeva da đaci mogu da rade kao lokalni vodiči u okviru škole.

Ova škola je jedinstvena u Srbiji upravo zbog toga što pruža mogućnost đacima da se oprobaju u ulozi turističkog vodiča.

– Kada sam krenula u prvu godinu dobili smo ponudu da se prijavimo u takozvanu “turističku patrolu”. Nakon objašnjenja predmetnog profesora da je to “živi predmet” u kom smo u stalnoj interakciji sa turistima, odmah mi se dopalo. Suština je da je to posao lokalnog turističkog vodiča u okviru škole.

Prosvetni radnici, kao i učenici drugih škola koji se našoj školi obrate za razgledanje Vrnjačke Banje, dobijaju vodiča koji je ujedno i učenik škole – kaže Višnja.

Dodaje da je ovo idealan predmet za učenike koji su komunikativni. A kako kaže, prvu turu koju je dobila da vodi bilo je kada je završavala drugu godinu.

– S obzirom na tadašnje stanje sa epidemijom, prvu turu vodila sam tek na kraju druge godine. Bilo je to za vreme profesionalne prakse koju sam odrađivala za vreme manifestacije “Zlatne niti”. Nakon toga ponovo su me pozvali da vodim učesnike iste manifestacije u razgledanje grada odnosno svečani defile. Krenula sam spremna i bez i najmanje treme, držao me je utisak od prethodne ture na kojoj je bilo svega dvadesetak ljudi.

A onda, kada mi je organizator dao megafon i kada sam trebala da im se predstavim, ispred mene su se stvorili redovi u kojima je bilo nešto više od stotinak ljudi. Čula sam da su učenice bile oduševljene celim događajem i da su se sve, bez razmišljanja, prijavile za turističku patrolu – priča Višnja.

– Kada sam upisivala srednju školu upisala sam je bez ideje o tome čime bih se kasnije bavila. Ali mislim da je ova škola bila pravi izbor. Turizam je definitivno ono čime bih želela da se bavim. Želja mi je da upišem Ekonomski fakultet u Novom Sadu. A što se smera tiče najviše mi se dopao trgovinski marketing i menandžment – dodaje Višnja.

Kako kaže, na svakoj od ovih tura upoznala je dosta ljudi, vršnjaka, sa kojima je u kontaktu.

– Što se tiče samog razgledanja banje, u njoj se za svakoga nađe nešto zanimljivo. Bilo to vile sa neobičnim pričama, čudesni rimski izvori ili čuveni Most ljubavi. Program se uvek pravi u odnosu na interesovanje grupe, ali nesumljivo je da je priča o Mostu ljubavi svima omiljeni deo – objašnjava.

banja-vrnjacka
Foto: Luftika

– U poslednje vreme nemam previše slobodnog vremena. A kada se nađe vremena onda volim da crtam – kaže Višnja.

Napominje da su dobra energija, optimizam i komunikacija ključ uspeha u svakom poslu, a pogotovo u turizmu.

– Što se tiče vođenja tura, na njih imam samo lepa sećanja. Nije bilo nekih određenih situacija. Uvek je prisutna dobra i pozitivna energija koja zavisi koliko od vodiča, toliko i od raspoloženja grupe – zaključuje Višnja.

Izvor: 24sedam

 

10 prelepih turističkih destinacija u Srbiji

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
60 Shares
Share via
Copy link