Magazin Putovanja

10 prelepih destinacija u Srbiji na kojima je najpametnije potrošiti 15.000 od države

destinacije-srbija
Foto: Tanjug/Tara Radovanović, Facebook/infoKOP, Ivan Strahinić, Shutterstock

Određeni broj građana Srbije, tačnije njih 200.000 imaće pravo na vaučer od države Srbije u iznosu od 15.000 dinara. To znači da će građani moći da koriste vaučer koji je ranije iznosio 5.000 dinara za odmore u Srbiji.

Taj novac moraće da se potroši do oktobra, jer je plan da se finansira letnji i rani jesenji odmor.

Poznato je da je Srbija, zemlja zelenila i bujne prirode, a ako se pitate gde otići na odmor u Srbiji, njene lepote će vam pružiti zaista mnošto lepih i zanimljivih opcija.

Ukoliko niste sigurni gde biste mogli da provedete odmor u Srbiji, za vas smo pripremili top 10 mesta koja će vas oduševiti.

Fruška gora

Fruška gore se izdiže u sred panonske ravnice, a poznata je po velikom broju manastira, jezera, kao i izletišta.

Na Fruškoj gori izgrađeno je 14 veštačkih jezera uglavnom na južnoj strani planine u potočnim dolinama u cilju navodnjavanja, odbrane od bujica, ali i turizma i ribolova. Ono što je manje poznato je činjenica da na Fruškoj Gori postoji više od 40 vodopada.

fruska-gora
Foto: Ivan Strahinić

Zlatibor

Zlatibor je mesto gde se susreću izuzetna lepota prirode i bogato kulturno nasleđe zapadne Srbije. Širok izbor aktivnosti čini ovu planinu idealnim mestom koje vredi posetiti tokom čitave godine.

zlatibor
Foto: Ivan Strahinić

Na Zlatiboru možete posetiti Stopića pećina, vodopad u Gostilju i muzej Staro selo u Sirogojnu.

Sokobanja

Smeštena je u istoimenoj opštini, koja se nalazi u Zaječarskom okrugu, na 400 metara nadmorske visine. U centru Sokobanje se nalazi čuveno tursko kupatilo, koje ima muzejsku vrednost i nalazi se pod zaštitom države. Na teritoriji Sokobanje nalaze se i izletišta, parkovi i šume, a u njenoj neposrednoj blizini smešteno je i Bovansko jezero.

sokobanja
Foto: Telegraf.rs

Palić

Predivna priroda koja okružuje Palić, različite aktivnosti, kao i uređene plaže, neće vas ostaviti ravnodušnim. Nije ni čudo što je upravo Palićko jezero jedno od najposećenijih i najrazvijenijih destinacija u državi.

palic-jezero
Foto: Andrej Nihil

Srebrno jezero

Srebrno jezero je zbog svoje lepote jedno od najposećenijih destinacija svakog leta. Nalazi se na desnoj obali Dunava, na oko dva kilometra od Velikog Gradišta. Idealno je mesto za ljubitelje plivanja, skijanja na vodi, ribolovce ili one koji žele da uživaju prirodi i šetnjama.

srebrno-jezero
Foto: Ivan Strahinić

Srebrno jezero ima oblik luka i nalazi se na 70 m nadmorske visine. Zbog velikog broja luksuznih vila, hotela, apartmana, sportskih terena i restorana Srebrno jezero i s pravom zovu „srpsko more“.

Kopaonik

Kopaonik je planina koja svojim posetiocima nudi mnoštvo prilika za savršeno provedeno vreme, bilo da se radi o zimskoj sezoni kada i ima najviše turista ili tokom toplijih meseci. Iako su skijanje i aktivnosti na snegu glavna turistička atrakcija i svojevrsni sinonim za ovu planinu, sunčano vreme ne uspeva da „otera“ posetioce sa Kopaonika.

kopaonik
Foto: Facebook/infoKOP

Lukovska banja

Na istočnim padinama planine Kopaonik, okružena zelenilom, nalazi se Lukovska Banja. Iako ima samo 250 stanovnika, tokom cele godine vrvi od turista koji dolaze na odmor i banjsko lečenje, prenosi ona.telegraf.rs.

lukovska-banja
Foto: Mateja Beljan

Vrnjačka banja

Kraljica banjskog turizma, kako neformalno nazivaju Vrnjačku Banju, od davnina je bila poznata po svojim lekovitim izvorima. Smeštena je u Centralnoj Srbiji, u oblasti Raška. Nalazi se na samo 200 km od glavnog grada, Beograda, 25 km od Kraljeva, i 7 km od Trstenika.

vrnjacka-banja
Foto: Ivan Strahinić

Stara planina

Šetnje šumskim stazama, vožnja bicikla, branje lekovitog bilja i obilazak vodopada samo su neke od aktivnosti u kojima se može uživati na najvišoj planini u Srbiji.

stara-planina
Foto: Ivan Strahinić

Tara

Nacionalni park Tara je jedno od retkih mesta koje se jednom posećuje, a svaki sledeći put mu se vraća. Planina Tara pruža mnogo, i veoma je popularna za sve one koji vole aktivan turizam.

tara
Foto: Ivana Nikolić

Izvor: ona.telegraf.rs

Vučić: Država daje vaučere od po 15.000 dinara za letovanje u Srbiji

Redakcija Luftika.rs

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Hmm,uređene plaže na Paliću… A čemu tačno služe,kad se meštani već godinama ne kupaju u jezeru? Da sediš i gledaš u vodu?

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
36 Shares
Share via
Copy link