Novi Sad Vesti

Novosađani najčešće tuže banke, a u 2020. pred sudovima 5000 predmeta više nego prethodne godine

Prošlogodišnje vanredno stanje i prekid rada sudova uticalo je da u novosadskom Višem tužilaštvu  u 2020. godini bude primljeno 5.000 predmeta više, a da broj rešenih slučajeva bude manji u poređenju sa 2019. godinom.

Vanredno stanje proglašeno prošle godine u Srbiji uticalo je i na rad suda pa su se za vreme vanrednog stanja održavala samo suđenja koja ne trpe odlaganja, rekao je Miroslav Alimpić, predsednik ovog suda.

Ukupno primljenih predmeta, u oblasti građanskog i krivičnog prava u 2019. godini je bilo 13.461 pa je prosečan priliv predmeta po sudiji bio 42,2 predmeta, a u 2020. godini bilo je 18.512 predmeta, što je prosečan priliv po sudiji 54,29 predmeta, rečeno je na konferenciji za novinare.

Ukupno rešenih predmeta u 2019. godini bilo je 12.530, a u 2020. godini 11.611 predmeta.

U 2020. godini sudijsku funkciju u Višem sudu u Novom Sadu obavljale su 32 sudije, a u januaru ove godine na funkciju je stupilo još šest sudija, kazao je Alimpić.

On je rekao da je u drugostepenom građanskom odeljenju u 2020. godini primećen povećan priliv predmeta, a razlog za ovakvo povećanje je u činjenici da je povećan priliv predmeta u prvostepenim sudovima povodom tužbi protiv poslovnih banaka radi naplate troškova obrade kredita.

Alimpić je rekao da se u 2021. godini očekuje dodatno povećanje priliva tih parničnih predmeta, jer se na području nadležnosti Višeg suda u Novom Sadu nalaze sedišta poslovnih banaka koje zajedno zauzimaju oko 50 odsto bankarskog tržišta u Srbiji.

U krivičnom odeljenju Višeg suda najviše je rešeno predmeta u vezi sa neovlašćenom proizvodnjom i stavljanjem u promet opojnih droga.

– Ta dela su nažalost i dalje najzastupljenija jer i dalje ne opada broj izvršilaca koji se bave prodajom narkotika, iako se izriču zatvorske kazne u dužem vremenskom trajanju – objasnio je Alimpić.

U Posebnom odeljenje za suzbijanje korupcije u Višem sudu u Novom Sadu tokom 2020. godine ukupno je u radu bilo 224 predmeta, a rešeno je njih 112.

Najzastupljenija krivična dela za koja su donete osuđujuće presude bila su zloupotreba službenog položaja, pronevera u obavljanju privredne delatnosti, zloupotreba položaja odgovornog lica, davanje mita, pronevera, zloupotreba ovlašćenja u privredi, nesavestan rad u službi, krijumčarenje, falsifikovanje isprave, rečeno je na pres konferenciji.

U periodu od 11. marta pa do 31. decembra 2020. godine primljeno je ukupno 106 predloga za utvrdjivanje činjenice o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji, a rešeno je ukupno pet predmeta, naveli su na konferenciji za novinare u Višem sudu u Novom Sadu.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, u toku je uređivanje prostorija u Višem sudu u Novom Sadu sa novom opremom koju je donirao OEBS za saslušanje posebno osetljivih svedoka, piše Nova.rs.

Novi Sad prvi u Srbiji uvodi subvencije za kupovinu bicikala – rezervisano 8 miliona iz budžeta

16 Shares
Share via
Copy link