Magazin Novi Sad Putovanja Vojvodina

Vinaru sa Fruške gore dozvola od Vatikana

Banoštor će kroz dve godine dobiti pristanište u kom će pristajati veliki turistički brodovi.

Kako se tik preko puta nalazi stara razrušena crkva „Sv.Rudolf“, zanimalo nas je da li Opština Beočin planira njeno renoviranje, kako bi turiste dočekao malo lepši prizor, iako i tako stara, i oronula, pogotovo po tmurnom vremenu, deluje pomalo bajkovito, piše novosadski Dnevnik.

Predsednik Opštine Beočin Mitar Milinković nam je rekao pri poseti ovoj opštini, da je vlasnik vinarije „Fruškogorski vinogradi“ iz Banoštora Gordan Bašić, čija vinarija se nalazi tik iza crkve, dobio dozvolu od Vatikana na 99 godina da se brine o crkvi.

Gordan Bašić kaže da su crkvu Sveti Rudolf dobili na višedecenijsko korišćenje od Katoličke crkve kako bi joj zaustavili propadanje, vratili prvobitni oblik i u njoj formirali Centar za istraživanje vinske kulture.

„Kada bude završena predviđeno je da se u njoj održavaju predstave, koncerti, predavanja, izložbe, vinska takmičenja i degustacije, sajmovi, a u posebnom delu je predviđeno formiranje Fruškogorskog vinskog arhiva“, ističe Bašić.

vinogradi
Pixabay

Koliko će to da košta za sada nije poznato, ali Banoštorci se nadaju da će dobiti pomoć sa strane.

Prema Bašićevim rečima, značaj takvog objekta prevazilazi granice Banoštora, a uz privez za turističke brodove, kada bude izgrađen pristan, novo urbanističko rešenje, i adekvatna prateća infrastruktura, značiće mnogo ovom malom mestu.

„Banoštor će se, a samim tim i Fruška gora, upisati u svetske turističke karte. U toku je izrada proširenja naše vinarije koja se nalazi iza crkve i njenih degustacionih kapaciteta, i od konačnog rešenja, zavisiće da li ćemo iz vinarije kroz tunel ići direktno na pozorišnu predtsavu, koja će se održavati u crkvi, što nam je jedan od planova“, kaže Bašić, koji u Banoštoru planira proširenje zasada, unapređenje proizvodnje vina i razvoja vinskog turizma.

Bašić napominje da je severna padine Fruške gore, na kojoj se i nalaze njegovi vinogradi, omeđena sa jedne strane Dunavom, koji je neiscrpan izvor energije, pa zimi vinograde greje, a leti ih hladi, ponaša se i kao ogledalo, pa dodaje vinogradima još malo reflektovane sunčeve svetlosti, dok sa druge strane svežina Fruške gore doprinosi stalnom strujanju vazduha između redova, suši lišće i omogućava da uz minimalnu primenu hemijskih sredstava, vinograd daje zdravo grožđe, vrhunskog kvaliteta.

Vlasnik vinarije „Fruškogorski vinogradi“, koja je čuvena po vinima „Kvet“, „Fruškać“ i „Tri sunca“, Gordan Bašić kaže da je budućnost Fruške gore u grašcu, rizlingu i graševini, ili kako već ko odluči da se zove, čuvenom rizlingu.

Najbolji restorani na Fruškoj gori

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
120 Shares
120 Shares
Share via
Copy link