Svet Vesti

Orban: Zemlje u kojima se mešaju Evropljani i neevropljani više nisu nacije

orban
Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Mađarski premijer Viktor Orban ponovo je svojom pričom o podelama uspeo da izazove bes Zapada. Naime, on je oštro kritikovao zemlje zapadne Evrope zbog mešanja „evropskog i neevropskog stanovništva“ rekavši za njih da one „više nisu nacije“, piše Euronews.

Mađarski lider je, tokom svog godišnjeg obraćanja na letnjem univerzitetu Tusvanios u Rumuniji, kao svetli primer svoje ideologije uzeo „nemešanu mađarsku rasu“.

– Mi Mađari nismo mešana rasa i ne želimo da postanemo mešana rasa – rekao je Orban, što je izazvalo bes i veliko negodovanje javnosti.

Etnički Mađari su mešavina ugrofinskih Mađara i raznih asimiliranih turkijskih, slovenskih i germanskih naroda, prema Enciklopediji Britanika.

Katalin Čeh, evroposlanica iz mađarske opozicione partije Momentum, kritikovala je Orbanov govor rekavši da „njegove izjave podsećaju na vreme za koje mislim da bismo svi želeli da zaboravimo. Oni zaista pokazuju prave boje režima“, rekla je ona.

Orban je tvrdio da su Zapad, Brisel i „trupe“ osvedočenog neprijatelja Fidesa, Džordža Soroša, pokušavali da „nateraju migrante“ u srednju Evropu.

Na Orbanove komentare ljutitio se osvrnuo i rumunski poslanik Alin Mituša.

„Govoriti o rasnoj ili etničkoj ‘čistoći’, posebno u tako mešovitom regionu kao što je Centralna i Istočna Evropa, čista je zabluda a i opasno je. Kao i gospodin Orban“, napisao je na Tviteru.

Lider Fidesa je predvideo da će naredna decenija biti definisana neizvesnošću i ratom. Ovaj mađarski političar, školovan na Oksfordu, odlučio je da svoje kontroverzne stavove o imigraciji, rodu i geopolitici podeli pred hiljadama prisutnih ljudi u Rumuniji gde obično iznosi stavove i pravac svoje stranke za naredne godine.

– Postoji rat, energetska kriza i ratna inflacija, sve to stavlja paravan pred očima. U stvari, budućnost postavlja ova pitanja – nastavio je Orban. „Ovo je velika istorijska bitka koju vodimo: za demografiju, migraciju i rod. To je upravo ono što je u pitanju u borbi levo-desno“.

Njegov govor je prešao na kritiku vojne podrške Zapada Ukrajini.

– Ako ostanemo podalje od rata, migracija, rodnog ludila, globalnog minimalnog poreza i ekonomske recesije, Mađarska će moći da zadrži svoj uspeh – kaže Orban.

On smatra da se rat u Ukrajini neće završiti do 2024. godine, povezujući to sa predsedničkim izborima u SAD, čak je i sugerisao da Rusija ne bi izvršila invaziju na svog suseda da je Donald Tramp ostao u Beloj kući.

Orban je ponovo pozvao na mirovne pregovore, a ne na sankcionisanje Rusiji i davanje oružja Ukrajini.

„Mi Mađari smo jedini koji smo prolili krv u tom ratu, dok oni koji nas kritikuju nisu. Stoga, Mađarska ima pravo, kao susedna država, kaže da je mir jedino rešenje. U ratu u Ukrajini do sada je poginulo 86 Mađara“, preneo je „Daily news Hungary“.

Orbanov govor usledio je nakon odluke EU da uskrati milijarde evra sredstava za oporavak i kredite Mađarskoj zbog zabrinutosti da njena desničarska vlada ne podržava vladavinu zakona ili se bori protiv korupcije.

Poslednjih nedelja Budimpešta je postala otvorenija i pomirljivija prema zahtevima EU, dok pokušava da se dočepa preko potrebnih sredstava iz bloka. Mađarska valuta je nedavno dostigla rekordno niske vrednosti u odnosu na evro i dolar, a njena privreda doživljava najvišu inflaciju u skoro 25 godina, podseća Euronews.

Izvor: Euronews

Mađari za još 1 metar podižu žilet-ogradu na granici sa Srbijom

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

2K Shares
2K Shares
Share via
Copy link