Magazin Novi Sad

Dobrodošli u Veternik: Divlja deponija, fekalije u njivama i svinje koje šetaju ulicama (FOTO)

Veternik deponija 3
Foto: Instagram / ekostraža_ns

Srbija je nesumljivo zemlja prelepe prirode, ali kao da se svakodnevno trudimo da i to što imamo što više oskrnavimo.

U svakodnevnoj trci za profitom, okrećemo glavu i pravimo se da ne vidimo opštu ekološku katastrofu koje se odvija pred našim očima. Ne reagujemo na opštu betonizaciju grada, nestanak drveća i parkova, fekalija koje plivaju Dunavom i stravično zagađenje vazduha.

Smeće nas svuda okružuje, nadležni ne čine dovoljno da se taj problem reši, a što je najgore – i građani ove “prelepe” prizore posmatraju kao deo normalne svakodnevice.

Na deponiji se nalaze i leševi mrtvih životinja

Još uvek se nije u potpunosti sanirao problem temerinske deponije, koja je gorela dve nedelje, širila nesnosan smrad po čitavom gradu i činila da možemo da “vidimo” vazduh, a već nam novi primeri ekstremnog zagađenja i nebrige za životnu sredinu stižu iz Veternika.

Kako je u postu na Instagramu objavila Ekostraža_ns, u ovom novosadskom prigradskom naselju stanovnici imaju problem sa deponijom koja se nalazi u samom centru Veternika, a na kojoj pored đubreta ima i leševa mrtvih životinja.

Smeće se neretko pali, pa se čitavim naseljem širi dim i nesnosan smrad, a građani se žale i na veliki broj domaćih životinja, koje se neometano kreću putevima i ne samo što ometaju saobraćaj, već ulaze ljudima u dvorišta.

Problemi prijavljeni, nadležni ne reaguju

Pored navedenih problema, stanovnici Veternika se žale i na paljenje kablova, što je uobičajeni problem i na Klisi, kao i na fekalije koje se iz septičkih jama izlivaju u atare obližnjih njiva.

Kako navode, problemi su uredno prijavljeni, ali nadležne institucije uporno ne reaguju. Nažalost, sve se ovo dešava u gradu koji se sa ponosom okitio titulom evropske prestonice kulture.

Možda bi prigodnije pristajala titula prestonice ekocida, divljih deponija, smrada i fekalija. Ne zaboravimo beton i neon.

Bosketu za semafor 140.000 € : ‘Vučević pretvorio Novi Sad u rasadnik kriminalaca’

oznake
script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
254 Shares
254 Shares
Share via
Copy link