Novi Sad

Vega IT kupila zgradu Radničkog za 5,2 miliona evra

Vega IT kompanija Novi Sad kupila je danas zgradu Radničkog univerziteta, na javnoj licitaciji, po početnoj ceni od 5.265.595,40 evra.

Iz ove IT kompanije kažu da će zgradu Radničkog očuvati i da će je pretvoriti u svoje poslovno sedište. Zgrada je prodata iz trećeg pokušaja, pošto se na prve dve licitacije niko nije javio.

Vlasnici Vega IT Vladan Ostojić i Saša Popović kažu da će u narednom periodu uraditi rekonstrukciju i da će napraviti najlepšu zgradu u Novom Sadu.

„Radićemo rekonstrukciju zgrade. Planiramo da napravimo ne samo najlepšu zgradu u Novom Sadu, nego i u Srbiji, te da nam ona služi za dalje ulaganje u naše poslovanje. Planiramo da zgrada bude prepoznatljiva u gradu i da bude na ponos našim kolegama i građanima Novog Sada. Dakle, radiće se potpuna rekonstrukcija, ali nećemo rušiti sadašnju konstrukciju“, poručuje Saša Popović.

Vlasnici Vega IT su za 021.rs naveli i da će još odlučiti da li će biti raspisivan poseban arhitektonski konkurs za budući izgled zgrade Radničkog. Zvanično, vlasnik zgrade će biti firma „Vega Properties Radnički“, iza koje stoji Vega IT.

Povodom prodaje zgrade Radničkog univerziteta, oglasio se i kabinet gradonačelnika Miloša Vučevića, odakle se poručuje da je sudbina objekta konačno rešena, piše 021.rs.

„Grad Novi Sad je najpre uspeo da preuzme imovinsko – pravne odnose nad celom zgradom, a zatim i da pronađe konačno i najbolje rešenje za njenu budućnost. Novi investitor, domaća kompanija Vega Properties Radnički doo Novi Sad, kao deo kompanije Vega IT, spremna je na velika ulaganja, u skladu sa razvojnim planovima kompanije i renomeom koji ima u oblasti IT industrije, a sa godišnjim rastom od 30 odsto spadaju među najbrže rastuće tehnološke kompanije u regionu“, saopšteno je iz kabineta gradonačelnika.

Podsetimo da se kostur zgrade nekadašnjeg Radničkog univerziteta „Radivoje Ćirpanov“, koji je u vreme požara 6. aprila 2000. godine nosio ime Novosadski otvoreni univerzitet (NOU), prodaje nakon što je lokalna vlast posle niza godina uspela da postane vlasnik celog objekta.

U prvim godinama nakon požara vlasništvo je bilo većinski gradsko, dok za vreme gradonačelnice Maje Gojković NOU nije izbačen iz sistema ustanova Novog Sada. Grad Novi Sad je pre desetak godina dobio 10 odsto zgrade konverzijom duga „Dnevnik holdinga“, koji je imao deo vlasništva, a pre tri godine je postignut dogovor da NOU postane Novosadski dečiji kulturni centar i tada je Republika vlasništvo nad zgradom prebacila Novom Sadu.

U prvoj odluci, Republika je predala zgradu Novom Sadu radi obnove, a onda je zimus to promenjeno u mogućnost prodaje, rušenja i podizanja novog objekta.

Samo 3 koraka dele nas od Novog Sada na vodi

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

295 Shares
295 Shares
Share via
Copy link