Magazin Srbija

Vakcinisanim radnicima 2 nagradna dana, nevakcinisani da se udalje, predlaže šabački Zavod za javno zdravlje

nova-banka-vakcinacija-zaposlenih
Foto: novabanka.com/Vakcinacija zaposlenih/Ilustracija

U Srbiji smo do sada mogli da vidimo i više nego aktivne poslodavce u podstrekivanju vakcinisanja radnika, mogli smo da vidimo i novčano nagrađivanje za vakcinisanje koje je išlo i do 6.000 dinara po zaposlenom, a ovih dana gledamo, do sada neviđeno. U jednom gradu odlučili su da poslodavcima pošalju dopis sa predlogom i za nagrađivanje vakcinisanih, ali i za sankcionisanje onih koji bi da rade, a da se ne vakcinišu.

Pre neki dan, Zavod za javno zdravlje u Šapcu je lokalnih štabovima za vanredne situacije u Mačvanskom okrugu prosledio svoje predloge. U dopisu navode da privrednicima treba preporučiti nagrađivanje radnika koji su vakcinisani, ali i ograničenja za one koji neće da se vakcinišu.

Praktično, dopis u najkraćem glasi: Oni koji su vakcinisani treba da budu nagrađeni sa dva dana plaćenog odsustva, a oni koji nisu, treba da se udalje sa posla ukoliko ne dostave dokaz da su preležali kovid. Najuporniji, koji odbijaju da se vakcinišu, mogli bi da rade ukoliko dostave negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili antigentski test ne stariji od 48 sati, navodi se u dopisu.

Tim povodom, doktorka Dragana Radojčić, pomoćnik direktora Zavoda za javno zdravlje u Šapcu, izjavila je da su ove preporuke dali sa namerom da se podstakne vakcinacija.

– Ovo su zadnji trzaji i pokušaji. Ne znamo da li će poslodavci hteti ili ne. Naš predlog je da pokušaju da učine ako išta mogu jer je epidemija izmakla kontroli – istakla je Radojčić.

U Srbiji je, inače, postalo često da velike i uspešne kompanije organizuju vakcinaciju za zaposlene, međutim, kod izvesnog broja takva praksa još nije zaživela. Mnogi su mislili da će zaživeti i praksa novčanog nagrađivanja radnika za vakcinaciju, ali i ona je izostala.

Setimo se primera firme iz Paraćina koja je odlučila da svakog radnika koji se vakciniše nagradi sa 6.000 dinara. Sličnu praksu sa nagradom od 5.000 dinara potom je primenila i jedna privatna firma u Gornjem Milanovcu.

– Radnici do 40 godina starosti dobiće po 6.000, a preko 40 godina po 4.000 dinara – stajalo je u odluci paraćinske firme, uz napomenu da „naknadu daje poslodavac“. U odluci je stajalo i da je poslodavac donosi u cilju podsticanja zaposlenih na dobrovoljno vakcinisanje.

Ovakav potez, priznaju mnogi menadžeri u Srbiji, ima i svoju drugu stranu.

U pojedinim momentima firme su zbog radnika na bolovanju bile potpuno paralisane. Negde su stajale i cele linije, u nekim sektorima značajno je trpelo ugovaranje novih poslova, a nije bila retkost da manji privrednici i preduzetnici, zbog nedostatka kadrova, i potpuno obustave rad.

U svetu su firme prethodnih meseci bile spremne da radnicima daju i do 500 dolara za vakcinaciju. Pojedine kompanije umesto novca nudile su i podsticaje u vidu dodatnih slobodnih dana, vaučera ili velnes programa za svoje zaposlene.

Jedan veliki trgovinski lanac, koji je poznat i građanima u Srbiji, ponudio je nedavno naknadu od 200 dolara svim zaposlenima u SAD koji se vakcinišu protiv kovida-19. Prethodno su slične poteze povukle i kompanije, poput Aldija i Dolar Dženerala, kao i kompanije za dostavu namirnica Instakart.

Nekoliko staračkih domova, od Čikaga do Pensilvanije, ponudilo je svojim zaposlenima bonuse od 150 do 750 dolara ako se odluče za vakcinaciju.

Inače, među ekonomistima i stručnjacima za tržište rada podeljena su mišljenja o obaveznosti vakcinacije za zaposlene. Pojedini smatraju da bi poslodavci trebalo da insistiraju da se svi radnici što pre vakcinišu, kako bi se privreda vratila u normalne tokove, dok se drugi suočavaju sa zakonskim i etičkim dilemama, piše „Blic“.

Preduzeće iz Šapca plaća radnicima 30.000 za vakcinaciju

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

102 Shares
102 Shares
Share via
Copy link