Koronavirus Svet

U Austriji obavezna vakcinacija od februara

vakcinacija-sajam-beograd
Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Austrijski kancelar Karl Nehamer, navodeći da je svestan „osetljive“ prirode ovakve odluke, prve takve odluke u Evropi izjavio je da početkom februara uvodi obaveznu vakcinaciju protiv korona virusa za odrasle, uz pretnju visoke kazne.

– Kao što je predvidjeno početkom februara uvodimo obaveznu vakcinaciju za starije od 18 godina – rekao je novinarima šef konzervativne vlade, koju vodi zajedno sa ekolozima.

Vlada je danas predložila revidiran plan za obaveznu vakcinaciju, koji će se sada odnositi na sve starije od 18 godina, a ne od 14 godina, kao što je prvobitno planirano. Zvaničnici su rekli da će postepeno uvodjenje plana dati ljudima dovoljno mogućnosti da se vakcinišu.

Vlada je pre gotovo dva meseca najavila da će početkom ove godine uvesti opštu obaveznu vakcinaciju. Ključni aspekti plana ostaju u konačnoj verziji koja treba da bude razmatrana u parlamentu u četvrtak, ali zvaničnici su rekli da su konsultacije sa dve opozicione stranke i drugim pokazale da su bile potrebne promene u nekim detaljima.

Kancelar Nehamer rekao je da je postojala zabrinutost oko toga da se tinejdžeri kažnjavaju, te je zato napravljena izmena i obavezna vakcinacija se uvodi od 18 godina.

Nehamer je rekao da je predlog zakona tako smišljen da odgovora fleksibilnosti virusa. Plan je da obavezna vakcinacija postane zakon početkom februara.

Cele nedelje vodile su se burne rasprave u Parlamentu oko tog plana u zemlji gde je do sada potpuno vakcinisano 78,5 odsto populacije koje može da se vakciniše. Predlog će se raspravljati u parlamentu u četvrtak. Austrijska vlada ima veliku većinu u parlamentu, pored konzervativaca i Zelenih, šefovi socijaldemokratske i liberalne partije podržavaju ovaj predlog. Protiv njega je samo ekstremno desničarska partija u ime zaštite pojedinačnih sloboda.

Izvor: Nova.rs

Obavezna vakcinacija je sada zvanično legalna

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

64 Shares
Share via
Copy link