Koronavirus

Uvođenje obavezne vakcinacije za zdravstvene radnike je moguće

vakcina
Foto: Ilustracija/Anadolu Agency

Može li vakcina protiv korona virusa postati obavezna za zdravstvene radnike, što je predlog koji sve češće iznose direktori kovid ustanova i pojedini predstavnici Kriznog štaba?

Da li se ista obaveznost i pod kojim uslovima može uvesti i za druge kategorije stanovništva? I kakav bi bio efekat takve jedne mere?

Sve su to pitanja koja su se nametnula nakon što je početno veliko interesovanje građana za vakcinu počelo da se osipa, pa se pojavila bojazan da Srbija neće uspeti vakcinacijom da stigne do kolektivnog imuniteta.

Prema zvaničnim podacima, do 4. aprila prvu dozu vakcine protiv korona virusa u Srbije je primilo 1,4 miliona građana a još preko milion ih je dobilo obe doze.

Predsednik udruženja lekara Ujedinjeni protiv kovida Vuk Vučić kaže da se poslednjih nedelja međutim vidi da je vakcinacija stala.

– Došli smo u situaciju da pozivamo strane državljane da prime vakcinu da se one koje smo nabavili ne bi bacile. Izgleda kao da više skoro niko ne želi da se vakciniše, ističe Vučić.

On objašnjava da UPK zbog toga sprema predlog za izlazak iz pandemijske krize koji bi se fousirao i na dalji tok vakcinacije, i koji bi podrazumevao da osobe koje svakodnevno imaju kontakt sa velikim brojem ljudi moraju da prime vakcinu.

– Pri tome ne mislimo da vakcina protiv kovida sama po sebi treba da bude obavezna, već da na primer zdravstveni radnici koji su u kontaktu sa pacijentima moraju biti vakcinisani, a ako to ne žele, onda da budu prebačeni na druga radna mesta na kojima nisu u kontaktu sa ljudima. Sličan princip bi trebalo primeniti na ostale profesije.

Na taj način sačuvalo bi se pravo slobode izbora svakog pojedinca na jednoj strani, a na drugoj smanjili bismo mogućnost da se pacijenti zaraze samim dolaskom u zdravstvenu ustanovu, dodaje Vučić.

Da vakcina bar za zdravstvene radnike treba da bude obavezna istakao je ranije i direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović, koji je krajem marta rekao da je to „zaključak svih upravnika bolnica iz kovid sistema“ dok je član Kriznog štaba Predrag Kon kazao pre dva dana da ovaj predlog „treba ozbiljno shvatiti“.

Pravnici sa kojima je Danas razgovarao Milan Antonijević i Vladica Ilić, iz Beogradskog centra za ljudska prava, navode da je ovakvu obavezu moguće uvesti oslanjajući se na postojeće propise.

– Neko bi trebalo da objasni zbog čega je vakcina protiv gripa obavezna za većinu lekara a vakcina protiv korona virusa nije. Ako znamo kolika je smrtnost, zatim kakve posledice ostavlja bolest kovid 19, i ako ova pandemija traje već godinu dana, ne vidim nijedan razlog zbog koga bi postojala obaveza velikog broja lekara da prime vakcinu protiv gripa, koji se pojavljuje periodično tokom godine, a ne protiv korone.

srbija vakcinacija

Jedino objašnjenje koje vidim jeste da se prave političke kalkulacije, odnosno da se procenjuje da bi uvođenje obavezne imunizacije zdravstvenih radnika protiv korona virusa moglo da izazove nezadovoljstvo i proteste jednog dela građana, kaže Ilić. On dodaje i drugi okvir koji treba imati u vidu a to je zaštita pacijenata od zaražavanja.

– Ako ovo pitanje posmatramo iz ugla pacijenta, treba znati da je pravo pacijenta da uživa zdravstvenu zaštitu koja je u skladu sa najvišim standardima. Kada pacijent ode u ambulantu, mora da bude osigurano da je preduzeto sve što se može da se on ne zarazi, smatra Ilić.

Milan Antonijević iznosi sličan stav, podsećajući da Italija skoro uvela obavezu da medicinski radnici prime vakcinu protiv korona virusa.

– Obavezna vakcinacija za zdravstvene radnike je moguća, s obzirom da oni imaju obavezu čuvanja javnog zdravlja, odnosno ne bi smeli da budu u prilici da prenose virus i tako ugrožavaju pacijente. Naravno, pri tome treba voditi računa o mogućim izuzecima ako neko iz opravdanih razloga ne bi trebalo da primi vakcinu, kaže Antonijević, dodajući da bi sličan princip mogao da se primeni i na zaposlene u ustanovama socijalne zaštite u kojima borave posebno osetljive kategorije stanovništva.

Poseban problem lekari antivakseri

Milan Antonijević ističe da je posebno problematično što pojedini lekari zastupaju antivakserske stavove.

„Lično bih voleo da vidim aktivniji odnos Lekarske komore prema takvim pojedincima, s obzirom da oni na taj način, zarad pažnje ili političkih poena, sluđuju narod koji im veruje i ugrožavaju sve građane“, kaže Antonijević.

On objašnjava i da je obavezna vakcinacija celog stanovništva dosta „kompleksnije pitanje od obavezne imunizacije medicinskih radnika, i tiče se dubljeg zadiranja u ljudska prava i slobode izbora“.

Predstavnici vlasti do sada su isticali da vakcinacija neće biti obavezna, s tim da se nisu osvrtali na posebne grupe stanovništva kao što su medicinari.

Rizikuje se pojava balkanskog soja

Vuk Vučić ističe da se moglo očekivati da će postojati otpor jednog dela građana prema vakcinama.

„Prethodnih godinu dana narod je konstantno sluđivan, na nacionalnim frekvencijama promovisani su antivakserski stavovi, a Branimiru Nestoroviću, koji je tvrdio da je ovo najsmešniji virus, dato je odlikovanje.

I sada se nalazimo u situaciji da paralelno sa masovnom vakcinacijom imamo izuzetno visok broj zaraženih, što je idealna prilika da se ovde kod nas stvori neki novi, balkanski soj, korona virusa“, kaže Vučić, ponavljajući stav UPK da je potrebno „resetovati ceo sistem“, odnosno da je neophodno vraćanje upravljanja pandemijom u zakonske okvire, tako da Republička komisija za sprečavanje zaraznih bolesti preuzme glavnu ulogu u rukovođenju epidemijom.

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

269 Shares
269 Shares
Share via
Copy link