UN dijeta se sastoji od četiri različite vrste dnevne ishrane (proteini, skrob, ugljeni hidrati i voće) i oni se neprekidno ponavljaju navedenim redosledom, pri čemu je doručak isti svih 90 dana.
Prema iskustvima korisnika, UN dijeta može izazvati monotoniju zbog svog menija. Da biste to izbegli, pronađite različite načine pripreme hrane.
Predstavljamo vam najbolje recepte UN dijete, kao i malo više o njenom režimu ishrane.
Najbolji recepti za UN dijetu
UN dijeta recepti se sastoje iz 4 različita dana ishrane, koji se ciklično ponavljaju sedam puta, kako bi posle toga došao jedan vodeni dan, odnosno dan kada se samo pije voda.
Prema danima, ovako je organizovana dijetalna ishrana:
- proteinski dan
- skrobni
- ugljenohidratni
- voćni dan
- ponovo proteinski
- …
UN dijeta jelovnik
Ishrana je strogo regulisana za svaki dan.
Doručak je jedino što se ponavlja. U pitanju je voće. Jedu se dve iste voćke ili šaka suvog voća.
PRVI DAN – Proteinski
Ručak:
- Meso, kuvano ili pečeno (250 g) ili tri kuvana jaja (Ovo može dabude i neki recept za mediteransku dijetu)
- Hleb – parče
- Salata – u neograničenim količinama
- Supa – bez rezenaca, jedna šolja
- Mleko i sir, ali se onda umanjuje količina mesa i jaja
Svinjske šnicle
Sastojci:
- 3 kom. svinjetine za šnicle
- 2 manja crna luka
- 1 šargarepa
- Vegeta i biber
- Kokosovo ulje za prženje
Priprema:
- Luk iseći na trakice i propržiti vrlo kratko
- Dodati naseckanu šargarepu i za par minuta dodati meso koje ste prethodno povegetili i pobiberili i sve to dinstajte uz dodavanje vode dok meso ne omekša
- Kad je meso omekšalo pustite da sva voda ispari da dobijete saft.
- Gotovo jelo poslužite uz bareno povrće i salatu
Bataci u marinadi
Sastojci:
- 2 pileća batka
- Ulje
- So
- Biber
- Mlevena paprika
Za salatu:
- Špargla
- Brokoli
- Karfiol
- Ulje
- Sirće
- So
- Biber
- Seckani peršun
Priprema:
- Oprati batake i prosušiti papirnim ubrusima
- Pripremiti marinadu od ulja, soli, bibera i mlevene paprike
- Marinirane batake staviti u tiganj dodati vodu, pokriti i dinstati 15 minuta. Skinite poklopac i pustite da voda ispari, pa zapecite batake sa svih strana
- U međuvremenu pripremite mešanu salatu. Blanširati špargle u posoljenoj vodi zajedno sa brokolijem i karfiolom
- Procediti povrće dok je još uvek čvrsto i kada se ohladi preliti maslinovim uljem, sirćetom, solju i biberom. Posuti i malo seckanog peršuna
Večera:
Isto što i za ručak ali bez supe.
Obavezno je da ako se meso jede za ručak, jede se i za večeru, a ako su jaja za ručak moraju biti i za večeru.
DRUGI DAN – Skrobni
UN dijeta – Recepti za ručak:
- Pasulj, grašak, sočivo, pirinač, krompir – kuvano. Uz dodatak začina: so, vegeta, biber, kečap, kuvani paradajz. Pun tanjir
- Hleb – parče
- Salata
Musaka od krompira i sočiva
Sastojci:
- 200 g sočiva
- 3 krompira
- 1 šargarepa
- 1 paradajz
- Supa od kocke, povrtne
- So
- Biber
- Peršun
Priprema:
- Sočivo ne treba potopiti prethodnog dana, već ga samo skuvati 15-20 minuta u slanoj vodi
- Skuvati krompire i narezati ih na listove. Izrendati šargarepu i paradajz narezati na listove
- Slagati: krompir, šargarepa, paradajz, sočivo
- Preliti supom ali ne previše. Začiniti sa malo bibera i soli. Pre posluživanja posuti peršunom
Pasulj na bugarski način
Sastojci:
- 2 šolje pasulje
- 2 glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 šargarepe
- ½ celera
- Limun
- 5 paradajza
- Malo ljute crvene paprike
- 2 kašike ulja
Priprema:
- Skuvati pasulj u slanoj vodi
- Iseći crni luk, beli usitniti, šargarepu, celer i limun iseći na tanke kolutiće
- Paradajz kratko potopiti u ključalu vodu i odmah oljuštiti. Tri iseći na tanke kolutove a ostatak usitniti
- Crni luk, šargarepu i celer dinstati nekoliko minuta da omekšaju.
- Dodati usitnjen paradajz, posoliti i posuti sa malo ljute crvene paprike. Kad pasulj omekša odliti vodu i prebaciti ga u vatrostalnu činiju
- Po vrhu rasporediti dinstano povrće kolutove paradajza i kolutove limuna, usitnjen beli luk, peršun i ulje
- Peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 15 minuta.
Večera:
Isto kao i za ručak ali pola mere.
UN DIJETA TREĆI DAN – Ugljeni hidrati
Ručak:
- Kuvana testenina uz dodatak začina kečapa ili slično
- Ili pica sa dodatkom kečapa
- Ili slano pecivo (3 kifle)
Testenina sa tikvicama, ruzmarinom i limunom
Sastojci:
- 350 g testenine
- ½ kašike maslinovog ulja
- 2 čena belog luka, očišćena i iseckana
- 4 srednje tikvice, narezane na tanke listove
- 1 kašika sveže naseckanog ruzmarina
- 1 kašika sveže naseckanog peršuna
- Narendana korica i sok od 2 limuna
- 25 g naseckanih crnih maslina bez koštica
- 25 g naseckanih zelenih maslina bez koštica
- So
- Biber
Priprema:
- Testeninu skuvati u slanoj vodi
- Kada je skoro gotova zagrejati ulje u većem tiganju i dodati beli luk. Pržiti na srednjoj temperaturi dok luk ne počne da dobija smeđu boju, ali paziti da ne izgori jer postaje gorak
- Dodati listiće tikvica, ruzmarin, peršun, narendanu koricu i limunov sok
- Kuvati 3-4 minute dok tikvice ne omekšaju. Dodati masline i dobro promešati. Začiniti po ukusu solju i biberom i pomeriti sa vatre
- Ocedite testeninu i stavite je u tiganj. Promešati da se sve dobro sjedini. Ukrasiti limunom i stručkom svežeg ruzmarina i odmah poslužiti.
UN pizza
Sastojci za testo
- 2 šoljice (oko 2,5 dcl) glatkog brašna tip 400
- ½ kocke svežeg kvasca
- 1 šoljica mlake vode
- 2 kašike mešanog ulja (maslinovo-suncokretovo)
- Prstohvat soli
Sastojci za nadev
- Velika konzerva paradajza pelata
- 1 mala sveža tikvica
- ½ velike crvene paprike
- 1 kašičica vegete mediteran
- 1 kašičica vegete za picu
Priprema:
- Kvasac rastopiti u šoljici mlake vode. U brašnu napraviti udubljenje i u njega staviti ostale sastojke za testo, uključujući vodu i kvasac. Kada je testo glatko i ne lepi se za ruke, ostaviti ga da se udvostruči na toplome
- Paradajz kuvati da ispari višak tečnosti, da ostane gusta masa i dodati vegetu. U međuvremenu naseći tikvice na tanke kolutove i posoliti ih da izađe voda iz njih. Pre slaganja na picu obrisati ih ubrusom kako bi se pokupio višak vode.
- U tepsiju razvaljati testo i staviti paradajz. Poslagati povrće i staviti u već zagrejanu peć, da se peče na najvišoj temperaturi oko 15 minuta.
Večera:
- Dva tanja parčeta torte
- Ili 3-4 kolača
- Ili 3-4 kugle sladoleda
- Obavezno – 1 red čokolade za kuvanje
ČETVRTI DAN – Voćni dan
Ručak i večera:
- Samo mešano voće, koliko se hoće.
Najčešća pitanja o UN dijeti
Varao sam. Šta sad?
- Svako bar jednom prekrši dijetu. Šta da radite ako pojedete parče torte u škrobnom danu? Nemojte se obeshrabriti – nastaviti sa pravim danom sutra, a ne od početka.
Voćni dan – da li je dozvoljeno konzumirati semenke bundeve, kikiriki, bademe…?
- „Četvrti ili voćni dan rezervisan je za voće, sveže sokove, pečeno voće, suvo voće, orašaste plodove i semenke“ – citirano iz UN knjige. Ali ne preterujte. Maksimalna količina ovih namirnica ne bi trebalo da prelazi 30 grama jer su veoma kalorične i podeljene na nekoliko obroka. Kandirano voće NIJE DOZVOLJENO!!!
Voćni – da li moram da imam tri obroka ili mogu da jedem voće nekoliko puta dnevno?
- Pauza između obroka je najmanje 2 sata. Količine voća nisu ograničene, ali ograničite banane na dve dnevno, kao i drugo voće bogato šećerom.
Mogu li jesti meso za ručak i ribu za večeru?
- Ne, vrste proteina ne treba mešati ni u obroku, ni u jednom danu.
Da li mogu da pijem alkohol i gazirana pića?
- Alkohol i gazirana pića su zabranjeni. Razlog – usporavaju proces gubitka težine.
Recepti za UN dijetu mogu biti beskrajno kreativni i šarenoliki i za pozitivne rezultate dovoljno je samo da se pridržavate ustaljenog jelovnika – bez odricanja, gladovanja, ili potenciranja pojedinih namirnica.
Među 5 najpopularnijih dijeta na svetu sigurno ćete pronaći idealnu za vas
Dodaj komentar