Izbori 2020 Koronavirus

Ukinuto ograničenje za skupove na otvorenom, u zatvorenom može 500 ljudi

SNS miting novi sad

Krizni štab Srbije je doneo odluku da više nema ograničenja broja okupljenih ljudi na otvorenom prostoru, uz poštovanje distance jednom metra.

U zatvorenom prostoru, umesto dosadašnjih 100, može biti 500 ljudi.

“Na otvorenom prostoru mora da se primenjuje preventivna mera fizičke distance – udaljenost od minimum jednog metra. Što se tiče zatvorenog prostora maksimalan broj biće 500 osoba, umesto 100, koliko je bilo dozvoljeno do sada”, rekla je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

Krizni štab doneo je i preporuku da nošenje maski i rukavica ubuduće bude obavezno samo u javnom prevozu, o čemu će konačnu odluku doneti Vlada Srbije.

Epidemiolog Branislav Tiodorović istakao je da građani, naročito stariji, hronični bolesnici, trudnice i porodilje, treba da nose maske i rukavice kada idu u prodavnice, a posebno u gradskom prevozu.

Porast broja obolelih dešavaće se povremeno naredne dve nedelje, ocenio je Tiodorović, ističući da nema razloga za strah, ali ima za oprez. Prema njegovim rečima, porast broja novozaraženih će trajati najmanje dve nedelje, a do kraja meseca ćemo se “uklopiti u ono što EU traži – potpuna otvaranja i popuštanja mera od 1. jula”.

Tiodorović je rekao i da je Krizni štab odlučio da kovid pozitivne osobe koje nemaju simptome više ne moraju da idu u bolnicu, već će biti u kućnoj izolaciji 14 dana, nakon čega će opet biti testirani. Do sada je izvršeno mnogo manje testiranja na lični zahtev nego što je očekivano, izjavio je.

Građanima je poručio da ne šalju dete u obdanište ili predškolsko, kao ni da sami ne idu na posao ako se ne osećaju dobro.

“Ako osetimo da imamo temperaturu, da kašljemo i kijamo, treba da odemo u kovid ambulantu, one ostaju pri domovima zdravlja”, naveo je dr Tiodorović.

Izvo0r: 021.rs

Tiodorović: Nema razloga za strah zbog povećanog broja zaraženih

Dragana Krstić

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


42 Shares
Share via
Copy link